Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Duindoorn

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4 5 6

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De duindoorn is een tweehuizige struik; er zijn mannelijke en vrouwelijke planten en is een xerofyt; ook is hij goed bestand tegen zout en het stuiven van het zand.


Alle families?
Familie: Duindoorn (Elaeagnaceae)
Geslacht: Hippophae
Soort: Hippophae rhamnoides
Wortel: Wortelt zowel horizontaal als verticaal. De duindoorn leeft in symbiose met een bacterie van het geslacht Frankia die in wortelknolletjes stikstof bindt. Dit proces vindt vooral plaats in jonge wortels. Door de stikstoffixatie is er lokaal meer stikstof in de grond waardoor men vaak stikstoflievende planten als brandnetels onder de duindoorn vindt.
Vrucht: De bessen zijn zuur en rijk aan vitamine C. In de winter kunnen de bessen gaan gisten, hierdoor kunnen vogels als de spreeuw, lijster en kramsvogel dronken worden.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Kalkrijk. Zon Water
Goede buren: Goede buren voor deze plant: Kensoort voor het ligusterverbond
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor Waardplant voor een groot aantal vlindersoorten: Acleris hippophaeana, zwartstipvlinder, perentak, groentje, hyena, grote wintervlinder, bastaardsatijnvlinder, Gelechia hippophaella, Hyles hippophaes, tweestreepvoorjaarsuil, populierenwespvlinder, Semiothisa alternaria, appelglasvlinder en de micronachtvlinder Gelechia hippophaella.
Gebruik: Het vruchtvlees bevat tussen de drie en vijf procent olie. Duindoornolie is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en bevat een zeer hoog gehalte aan caroteen. In Centraal-Europa wordt de zaadolie gebruikt in cosmetische producten.
Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij droge slijmvliezen. Wordt ingezet voor symptoomverlichting. De vette olie bevordert de wondgenezing, vanwege deze eigenschap wordt deze olie in Oost-Europa bij de behandeling van stralingsschade gebruikt, bijvoorbeeld bij röntgenstralen of zonnebrand. Het experimenteel gebruik in atopische dermatitis was echter niet overtuigend.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Duindoorn?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
15 jaar
Zie vermeerderwijze.
De zaden komen alleen daar tot ontwikkeling waar de bacterie in de grond aanwezig is. Daarnaast vermeerdert de duindoorn zich door uitlopers.
Z
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Hippophae rhamnoides op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Duindoorn


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.