Leer jezelf ecologisch tuinieren/Drienervige zegge

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

In Nederland is hij vrij algemeen in de duinen en zeer zeldzaam in Drenthe en Gelderland. In België is de soort langs de kust plaatselijk vrij algemeen, maar ontbreekt overal elders.


Alle families?
Familie: Cypergrassen (Cyperaceae)
Geslacht: Zegge
Soort: Carex trinervis
Rode lijst. Deze in het wild voorkomende plant staat op de rode lijst in Nederland en/of België. Dat betekent dat ze kwetsbaar of (bijna) uitgestorven zijn. Zaai of plant ze en verspreid overtollig zaad.
Wortel: Kruipende wortelstokken van 2½-4 mm dik.
Stengel/Tak: De voet van de stengels wordt omsloten door slechts enkele lichtbruine scheden en deze stengels zijn stomp driehoekig in doorsnede, aan de onderkant glad maar ruwer naar de top en meestal 20-40 cm, bij uitzondering zo kort als 10 of zo lang als 60 cm.
Blad: De smalle, 1½-2 (soms tot 3) mm brede, gootvormige tot samengevouwen, grijs-groene bladeren, met tal van huidmondjes op beide bladoppervlakken, zijn langer dan of ongeveer even lang als de bloeiwijze. De schutbladeren lijken op de bladeren, zijn eveneens ingerold en de laagste steekt aanzienlijk boven de bloeiwijze uit.
Bloei:

Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Mei en juni.

Net als bij alle andere zeggesoorten zijn de bloemen eenslachtig. De bloeiwijze bestaat aan de top uit meestal twee of drie (maar soms een of vier) aren met uitsluitend mannelijke bloemen van 2-5 cm lang en 2-3½ mm dik, en aan de basis uit twee tot vier dicht opeen groeiende 2-4 cm lange en 5-8 mm dikke, bijna zittende, breed langwerpig-cilindrische vrouwelijke aren, die echter soms mannelijke bloemen aan de top bevatten. De kelkkafjes onder elke vrouwelijke bloem zijn bruin met een groene middennerf en een doorschijnende rand, ovaal tot langwerpig ovaal, stomp tot toegespitst, terwijl die bij de onderste bloemen soms een uitstekende nerf hebben, en zijn iets korter dan de urntjes. De vrouwelijke bloemen zijn omsloten door grijsgroene sterk afgeplatte urntjes van 3-5 mm lang, breed eivormig, kaal, met een korte snavel, vaak met 3 duidelijke nerven en paarsbruin gevlekt. Er zijn twee stempels per bloem.
Vrucht: De droge vrucht springt niet open en bevat een zaad (een zogenoemd nootje).
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Matig voedselrijk duinzand.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Drienervige zegge?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
O
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Carex trinervis op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Drienervige zegge


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.