Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Chinese blauweregen

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De plant is enigszins verwant met de goudenregen (Laburnum anagyroides) met gele bloemtrossen dat tot dezelfde familie maar niet tot hetzelfde geslacht behoort. De plant is niet zelfhechtend. Wisteria moet worden geleid; aan/langs muren of over een pergola. Een stevig geconstrueerde pergola is nodig. Een volgroeide blauwe regen vertegenwoordigt een behoorlijk gewicht. Wordt de blauwe regen langs een muur geleid, dan zijn flinke haken nodig om de ranken eraan vast te maken. Blauwe regen in wat voor kleur ook is een mooie en goede bedekker voor een carport of een rozenboog bij de ingang van de tuin. 'Loofgangen' of 'berceaus' zijn ook vaak gevormd met behulp van blauwe regen. Het is een fantastische ervaring om door zo'n bloeiende loofgang te lopen. Blauwe regen doet, wanneer de bloemtrossen in groten getale aan de ranken hangen, sterk denken aan een kas waarin hangende druiventrossen het beeld bepalen.


Alle families?
Familie: Vlinderbloemen (Fabaceae)
Geslacht: Blauweregen
Soort: Wisteria sinensis
Stengel/Tak: De plant is linkswindend in tegenstelling tot de rechtswindende japanse blauweregen (Wisteria floribunda).
Blad: De langwerpige bladeren groeien in een hoog tempo.
Bloei:

Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Mei tot juni.

Blauw, wit of roze. De lange bloemtrossen worden tot 25 cm lang. Bloei bevorderen: knip de zijscheuten af op twee of drie knoppen van de hoofdtak. De aanleg van bloemsporen wordt hierdoor opgewekt. Let op: bladknoppen van de blauwe regen zijn lang en spits; bloemknoppen zijn dik en bolrond. Dit onderscheid is duidelijk te zien.
Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 800-1000 cm.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Licht humusrijk. Zon Water
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Chinese blauweregen?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
? Zie (uit)planten.
Na de aanschaf en het planten moet blauwe regen worden 'opgeleid'. In zomer en winter kan de leiplant worden gesnoeid. Direct na het planten moet de hoofdtak worden ingenomen. Knip de 'kop' terug tot zo'n 80 - 90 cm boven de basis. Cultivars worden geënt; knip dus nooit onder de entplaats, anders wordt het nooit meer wat. Knip alle zijscheuten die horizontaal uit de hoofdtak groeien, in tot op één oog.
8/2 Verzorgen:
Terugsnoeien tot boven het vijfde oog om de bloei te bevorderen. In het tweede jaar wordt de plant in de winter gesnoeid: de hoofdtak wordt opnieuw ingesnoeid, maar laat 40-50 cm van de jonge topscheut boven het gedeelte van het vorige jaar staan. Alle zijscheuten worden gesnoeid tot op drie ogen, behalve die van de onderste zijscheuten. Deze mogen 30-40 cm lang blijven en worden horizontaal uitgebogen en aangebonden. In de volgende jaren worden alle zijscheuten gesnoeid en de lengte ervan teruggebracht tot 40 - 50 cm ten opzichte van de hoofdtak. Elk volgend jaar worden de zijscheuten uitgebogen en aangebonden. Is de plant eenmaal op hoogte en breedte, dan wordt de snoei aangepast aan het beheersen van de vorm en de productie van (meer) bloemen. Wisteria's leven lang en hebben zelden verjongingssnoei nodig. Is dat na vele jaren wel nodig, dan duurt het enige jaren voordat er weer bloemen verschijnen.
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Wisteria sinensis op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Chinese blauweregen


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.