Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Chinese balsempopulier

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De cultivar 'Fastigiata' wordt gebruikt als laan- en straatboom in brede straten en in parken. De boom is redelijk goed windbestendig. De boom heeft een krachtige, oppervlakkige en verspreide wortelgroei. Daarom mogen ze niet dicht bij huizen, fietspaden en leidingen geplant worden. De wortels kunnen door zachte muren en gaatjes in muren groeien. Ook wegen en leidingen kunnen opgedrukt worden door de wortel. Moderne muren en wegen bieden genoeg weerstand.


Alle families?
Familie: Wilgen (Salicaceae)
Geslacht: Populier
Soort: Populus simonii
Stengel/Tak: De jonge bast is grijsgroen en bij het ouder worden wordt de schors gegroefd en donkergrijs. De dunne, hangende, roodbruine twijgen zijn kaal en bij jongere bomen hoekig, later meer rond. Op de twijgen zitten geen lenticellen.
Blad: De afwisselend geplaatste 6-12 cm grote, eironde tot ovale bladeren met een stomp afgespitse top hebben een spitse tot wigvormige voet. De geelgroene of rode bladsteel is 1-2 cm lang. De in 1915 vanuit de Verenigde Staten ingevoerde cultivar 'Fastigiata' heeft 4-8 cm groot, meer lepelvormig blad en een kortere bladsteel. De bovenkant van het blad is heldergroen en de onbehaarde onderkant grijsgroen. Bij het uitlopen in april en mei is het blad groen.
Vrucht: De vrouwelijke katjes blijven na de bestuiving tot in mei en juni hangen. Dan springt de tweekleppige doosvrucht open en komt het 3 x 1 mm grote zaad vrij. Het is omgeven door donzig pluis en voert ver op de wind mee. Sommige bomen produceren zoveel pluis dat het lijkt of het sneeuwt. Mensen kunnen voor dit pluis allergisch zijn. Daarom bestaan de meeste rassen uit alleen maar mannelijke bomen. Lang niet alle pluis bevat een zaadje.
Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 1200-1500 cm.
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor De Chinese balsempopulier is vermoedelijk gevoelig voor de populierenroest(Melampsora larici-populina), de bladvlekkenziekte (Marssonina brunnea) en bacteriekanker (Xanthomonas populi).
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Chinese balsempopulier?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Zie (uit)planten.
In Nederland wordt het ras 'Fastigiata', mannelijke boom, aangeplant.
? Zie vermeerderwijze.
Meestal vegetatief vermeerderd door zomerstek.
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Populus simonii op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Chinese balsempopulier


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.