Leer jezelf ecologisch tuinieren/Californische cipres

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Chamaecyparis lawsoniana Phytophthora.jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Chamaecyparis lawsoniana 001.JPG 1 Chamaecyparis lawsoniana Dorena1.jpg 2 Chamaecyparis lawsoniana Dorena2.jpg 3 Chamaecyparis lawsoniana Siskiyou NF 3.jpg 4 Chamaecyparis lawsoniana Siskiyou NF 2.jpg 5
Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

De plant wordt ook wel Lawsoncipres genoemd. De soort komt oorspronkelijk uit westelijk Noord-Amerika (Californië, Oregon). In Noord- en Midden-Europa wordt de boom veel aangeplant als beschutting en als sierboom. Gekweekte varianten zijn veel in parken, tuinen en op kerkhoven te zien. In Amerika kan de boom wel 60 m hoog worden, in Europa is 40 m het maximum. De kroon is smal en kegelvormig. De uiteinden van de takken hangen iets naar beneden. De schors is glad, grijsbruin en glimmend. Later wordt deze purperkleurig bruin en gegroefd. Bij oude bomen gaat de schors afschilferen.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Cipres (Cupressaceae)
Geslacht: Chamaecyparis
Soort: Chamaecyparis lawsoniana
Grape leaf 01.jpg Blad: Heldergroene, driehoekige en schubbige bladeren die zijn bevestigd aan afgeplatte, horizontale twijgen. Ze doen denken aan varenbladeren. Er zijn ook variëteiten met goudkleurige en met blauwgroene bladeren.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De mannelijke kegels zijn karmijnrood en knotsvormig. Ze worden 5 mm lang en zitten aan de toppen van de twijgen. Vrouwelijke kegels zijn groen en bolvormig. Deze zitten aan de toppen van kortere twijgen. Rijpend ontwikkelen ze zich tot houtige, purperbruine kegels van 7-8 mm in doorsnede met gevleugelde zaden.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 4000 cm.
Smultron2.png Gebruik: In de Verenigde Staten levert de Lawsoncipres sterk, licht en duurzaam hout met geelwit spinthout en donkerbruin kernhout. Het wordt gebruikt voor meubels, schuttingen en waterwerken. In Europa dient de boom alleen als sierboom.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Californische cipres?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Chamaecyparis lawsoniana op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Californische cipres


Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.