Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Basilicum

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Basilicum (Ocimum) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Labiatae oftewel Lamiaceae). De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar 'Basileus' koning betekent, wat ook terug te vinden is in de alternatieve benaming koningskruid.

Basilicum, met name de soort Ocimum basilicum is een kruid dat wordt gebruikt in de keuken. Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt.

Soorten
Nog niet beschreven
  • Ocimum campechianum
  • Ocimum canum
  • Ocimum gratissimum
  • Ocimum kilimandscharicum
  • Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. Ocimum sanctum L.)

Het is een veelvoorkomend element in verschillende (religieuze) verhalen. In India is het een heilig kruid.

Basilicum bevat de stoffen estragol, methyleugenol en safrol. Uit dierproeven en ander onderzoek blijkt dat deze stoffen gentoxisch en daarmee mogelijk kankerverwekkend zijn na inname van zeer grote hoeveelheden (100 tot 1000 keer de te verwachten inname). Bij normaal gebruik van basilicum is er echter geen enkel verhoogd risico op kanker.[1]

Toepassingen

In sommige farmacopees en in sommige traditionele geneeswijzen wordt basilicum beschreven als behandelmethode van artritis, bronchitis, verkoudheid, koorts, influenza, maagzweren, reuma, oorpijn, epilepsie, hartziekten, malaria (muggeninfectie), sinusitis, slangenbeten, buikpijn en overgeven. Verder wordt het ingezet als anthelminthicum, ter preventie van haarverlies en als tonicum. Geen van deze toepassingen is onderbouwd met experimentele of klinische gegevens.[2]

Kenmerken

Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard. In de huiskamer of kas kan de plant wel overwinteren. In de praktijk wordt echter telkens opnieuw gezaaid. Door stekken is de plant ook vegetatief te vermeerderen. De plant wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed. De stengels zijn harig, fijn, geribbeld, vierkantig, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis. De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, sterke geur. Basilicum is een belangrijk keukenkruid. De plant bloeit in de nazomer met kleine, geurige, witachtige bloesems, in rondlopende schijnkransen van zes stuks.

  1. (en) EMEA Working party on herbal medicinal products - Final position paper on the use of herbal medicinal products containing estragole. Londen, 3 maart 2004. EMEA/HMPWP/338/03. Volgens dit document bevat oregano (volledige plant) tussen 96 en 550 ppm estragol. Een van de conclusies uit dit rapport luidt dat de consumptie van estragol via de toepassing van medicinale kruiden (kortdurend gebruik in de aanbevolen doseringen) geen significant kankerrisico met zich meebrengt.
  2. (en) World Health Organization - WHO monographs on selected medicinal plants Volume 2 - Folium Ocimi Sancti. Genève, 2002.
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Ocimum op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Basilicum
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.