Kookboek/Categorieën

Uit Wikibooks

Sinds ik (Firefox) ben gaan categoriseren vond ik het al lastig de artikelen in het kookboek goed in te delen. Vaak gebeurde het dat categorieruimtes van recepten eigenlijk beter voor ingredieënten konden zijn en andersom. Ook gebeurde het vaak dat ik niet direct een artikel ergens kon plaatsen. Vandaar dat deze pagina nu bestaat. Dit artikel legt uitdrukkelijk géén regels op aan categoriseerders. Het is echter wel een gewenste vorm van categorisatie en na consensus overeen gekomen, want iedereen staat vrij dit artikel te bewerken. Dit artikel is vooral bedoeld als geheugensteuntje voor als ik (of een ander) even niet meer weet waar een bepaald artikel moet worden ingedeeld.


Als u onder het lezen van deze pagina zaken ziet die fout zijn of naar uw inzicht beter anders kunnen, bewerk dan dit artikel.
Indien het een ingrijpende wijziging zou zijn, liever eerst een opmerking op de overlegpagina.

Zie ook: Kookboek/Categorieën/boomstructuur voor een categorieoverzicht van artikelen die binnen de kookboek-naamruimte vallen.

Kookboek[bewerken]

Recepten, Benodigdheden, Ingrediënten, Kooktechnieken, (Nat. & etn.) Keukens, Diëten, Kooktechnieken en Voedingswaarde. (Dit zijn de lijsten) De verdere inhoud van die Recepten, Ingrediënten etc. wordt in subcategorieën geplaatst.
  • Alles wat onder Overig valt

Recepten[bewerken]

Elke lijst met recepten, behalve de volledige receptenlijst, mag rode links bevatten, om het voor gebruikers gemakkelijker te maken en ze te stimuleren nieuwe artikelen te beginnen. Deze lijsten krijgen een plaatsje in hun eigen categorie (categorie die ongeveer gelijk is aan hun naam). Let hierbij op dat je tikt: [[Categorie:naam categorie| ]] Dus met een spatie na de vertikale streep. Op deze manier komt die lijst nog vóór de A te staan in die betreffende categorie. In elke categorie waar een dergelijke lijst zit moet eigenlijk ook in de categorietekst worden vermeld dat het eerste artikel een lijst is die ook onbeschreven artikelen bevat en dat de rest van de categorieinhoud uitsluitend beschreven teksten bevat.
Naast hun 'naamcategorie' worden deze lijsten ook ingedeeld in [[Categorie:Receptlijsten 2|Gewenste sorteerletter]] (Receptlijsten zelf is al bezet.) Zo krijgen we een categorie met een overzicht van lijsten die ook niet beschreven artikelen bevatten. Onder andere een mooie uitdaging voor degene die een avondje tijd over heeft. :-)
Elk recept krijgt een plaats in minstens één subcategorie. Denk eraan dat het recept via meerdere wegen vindbaar moet zijn. Zo staat pompoenbrood ingedeeld onder 'pompoengerechten', maar ook onder 'brood'. Zorg echter dat onderaan het artikel geen wildgroei van categorieën ontstaat. 'Zandkoekjes' bijvoorbeeld hoeft alleen vindbaar te zijn via de categorie 'koekjes'

Ingrediënten[bewerken]

Dit werkt hetzelfde als de recepten.
Dus elke lijst mag rode links bevatten. (Behalve de misschien in de toekomst te creëren 'Lijst van ingrediënten', waarop alle beschreven ingrediënten geplaatst zouden moeten worden.
Ook deze lijsten krijgen elk een plekje in hun eigen categorie en tevens in de categorie 'Ingrediëntlijsten'
Ook de ingrediënten vinden weer hun plaats in minstens één subcategorie.

Bereidingstechnieken[bewerken]

De beschreven bereidingstechnieken worden geplaatst in de Categorie:Bereidingstechniek. Het is niet te verwachten dat hier ooit een subcat voor moet komen. Er is ook een lijst met bereidingstechnieken: Kookboek/Bereidingstechnieken.

Nationale en etnische keukens[bewerken]

De keukens worden vooralsnog geplaatst in de categorie Nationale en etnische keukens. Misschien dat hier in de toekomst subcategorieën voor moeten komen, maar dat is op het moment nog niet nodig.

Speciale diëten[bewerken]

Hiervoor zijn waarschijnlijk ook geen subcats nodig. Artikelen die hierbij horen vallen onder de categorie Diëten

Conserveren[bewerken]

De Categorie 'Conserveren' heeft geen subcats nodig. In deze categorie vallende artikelen zouden eventueel kunnen worden geplaatst in de categorie 'Bereidingstechniek', maar de categorie 'Conserveren' en de categorie 'Bereidingstechniek' zijn in principe nevengeschikt, de één is niet ondergeschikt aan de ander.

Voedingswaarde[bewerken]

Ook deze artikelen hebben slechts een categorie nodig, namelijk: categorie Voedingswaarde

KB-ingrediënt-categorie[bewerken]

Hier graag meer uitleg van Multichill en anderen die dit soort zeer verregaande cats toevoegen aan het kookboek. Graag uitleg over de meerwaarde en hoe dit past binnen bovenstaande cats van het kookboek. Een opsomming van ingrediënten onderaan de receptpagina lijkt me eerder "pagina-vervuiling". Wil men immers recepten met een bepaald ingrediënt uit het recept X opzoeken, dan klikt men toch gewoon op dat ingrediënt in de ingrediëntlijst (op pagina X of op de daarvoor bestemde Categorie:Ingrediënt) Inge Habex 29 mrt 2007 00:10 (CEST)

Ter vergelijking: ik zit op het recept Wentelteefjes en wil graag weten of er nog recepten zijn met boter.

  • boter : ik kan klikken bij de ingrediënten op boter
  • KB-boter : waarom zit er in de categorieën onderaan nog een extra lijst met diezelfde ingrediënten
    waar ik KB-boter kan aanklikken en op een minder uitgebreide of een minder mooie pagina terecht kom?

Inge Habex 29 mrt 2007 00:29 (CEST)

De lijst op Kookboek/Boter wordt gegenereerd uit de Categorie:KB-boter. Multichill 29 mrt 2007 00:36 (CEST)

Uitleg doel[bewerken]

Het doel is het hebben van een overzicht van recepten die met een bepaald ingrediënt worden gemaakt. Dit is een standaard feature die alle kookwebsites aanbieden. Dit kan handmatig (veel werk en onbetrouwbaar), maar inmiddels ook automatisch. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een vrij onbekende feature van MediaWiki: de dynamicpagelist. Deze Dynamicpagelist wordt opgeroepen binnen de pagina over het ingrediënt. Dynamicpagelist roept de inhoud van een categorie op en daarom moeten de ingrediënten gecategoriseerd worden. Dit gebeurt met een sjabloon dat heet sjabloon:kb, zie aldaar, dat nog een voordeel heeft, namelijk dat je bij het verlinken van ingrediënten minder hoeft te typen. Het gebruik van sjabloon:KB dient beperkt te worden tot de belangrijkste ingrediënten, want men zal niet zo snel zoeken naar bijvoorbeeld een recept met suiker, denk ik. Dit heeft Multichill mij wel duidelijk gemaakt; in het begin heb ik alles gelinkt, hetgeen niet zo zinvol is.

Ik zoek nog altijd naar een mogelijkheid om zie ook: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Village_pump_(technical)/Archive#Category_not_showing.) deze categorieën beginnend met KB onzichtbaar te maken. Het kan, maar ik weet nog niet hoe; het is mij nog niet gelukt. Als dat mogelijk is zal ik dit omzetten in de Monobook.js common.css. Daarmee wordt de KB-categorie dus puur en alleen gebruikt voor het genereren van de Dynamicpagelist. Pjetter zeg't maar 29 mrt 2007 08:56 (CEST)

Ik denk dat je zowieso bij recepten alleen de belangrijkste ingrediënten van een recept in een KB sjabloon moet zetten. Dan valt het aantal KB cat's over het algemeen wel mee. Multichill 29 mrt 2007 22:18 (CEST)
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.