Kookboek/Boekweitkoek

Uit Wikibooks

Cake, gebak en taart | Receptenindex

Boekweitkoek is een Belgisch gerecht.

Ingrediënten[bewerken]

Bereidingswijze[bewerken]

  1. Meng het boekweitmeel met de witte bloem.
  2. Voeg een snuifje zout toe.
  3. Klop een ei los en meng dit met het meel, tezamen met wat water, totdat je een lopend beslag krijgt.
  4. Bak vooraf enkele sneden spek aan.
  5. Leg een stuk spek in de pan, giet hierover het deegmengsel (niet te dik) en laat het geheel bakken totdat de bovenkant is opgedroogd. Daarna omkeren.
  6. Smeer naar believen Luikse siroop op de koek.

Variatie: je kan deze bereiding een dag van tevoren aanmaken met wat gist (ca. 10 gr), opgelost in lauw water en met wat kristalsuiker.

Boekweitgruttenkoek[bewerken]

Een variant op de boekweitkoek (vermoedelijk afkomstig uit Groningen of de Achterhoek) wordt gemaakt met boekweitgrutten en melk. Kook de melk, voeg de grutten toe (één kopje grutten op zo'n twee kopjes melk) en hou het mengsel onder voortdurend roeren aan de kook. Na 15 minuten, wanneer de pap zodanig dik is dat hij nauwelijks meer te roeren is en de grutjes zacht zijn geworden, moet de inhoud van het pannetje in een vorm worden uitgegoten. Laat de pap afkoelen, totdat het een massieve klomp is op kamertemperatuur. De koek kan in plakken gesneden worden en geserveerd worden met stroop.

Om de koek meer geschikt als toetje te maken, kan er suiker en kaneel door de melk geroerd worden, en naar smaak een hoeveelheid rozijntjes en stukjes appel. Ook is het mogelijk om de plakken koek na afkoelen met wat boter op te bakken in de pan, zodat het kan dienen als vleesvervanger.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.