Naar inhoud springen

Huishouden/Technische klussen

Uit Wikibooks

Huishouden

Technisch gereedschap
Technisch gereedschap


Dit hoofdstuk is nog niet helemaal af.

Iedereen met verstand van technische klussen kan hieraan bijdragen!

Bij technische klussen gaat het om klussen in en om het huis die ambachtelijk van aard zijn en waarbij in de regel technisch inzicht nodig is, zoals timmeren, zagen, boren, metselen, schilderen, loodgieterswerk, elektricienswerk en behangen.

Het Wikibook Handige Harry is het hoofdwerk over dit onderwerp. Hier alleen enkele basis-tips.

Benodigdheden

[bewerken]

Basis-gereedschap: hamer, goede boormachine, schroevendraaiers in verschillende maten (klein-middel) en soorten (gewone + kruisschroevendraaier), waterpas, nijptang of andere tang, moersleutels of Engelse sleutel, priem, duimstok en/of rolmaat, spijkers, schroeven en pluggen in verschillende maten, stanley-mes, schuurpapier.

Opbergen

  • Gereedschap kan worden opgeborgen in een gereedschapskist of hangend aan een gereedschapsrek/-wand.
  • Voor spijkers, schroeven, pluggen en soortgelijke bestaan handige opbergboxen met vakjes of laadjes.

Organisatie

[bewerken]

Wie doet wat?

  • De eigenaar van een koophuis, dat geen onderdeel is van een appartementencomplex, is zelf verantwoordelijk voor alle reparaties en onderhoud.
  • De taakverdeling tussen een huurder en verhuurder: zie Overzicht van de Rijksoverheid (Nederlands recht). Sommige verhuurders bieden aan om ook diverse klussen uit te voeren die in principe voor rekening van de huurder komen, zie uw huurcontract of de website van de verhuurder.
  • De taakverdeling bij een appartementencomplex met koopflats lijkt op die van huurder-verhuurder, maar dan is de VvE de verantwoordelijke in plaats van de verhuurder. In het algemeen geldt dat de VvE verantwoordelijk is voor het onderhoud en herstel van de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals het dak, de gevel, hal, lift, trappenhuis, galerijen, gemeenschappelijke gangen, de fundering en het leidingwerk dat door meerdere appartementen loopt. Voor details: lees de reglementen van de betreffende VvE.

Klussenlijst
Maak een klussenlijst. Loop één maal per jaar door het huis en noteer alle klussen die gedaan moeten worden, van behangen en schilderen tot reparaties en meubels vervangen. Zet de klussen in volgorde van prioriteit. En elke keer als iemand in huis iets constateert dat gerepareerd of vervangen moet worden: repareer of vervang het direct of zet het op de klussenlijst.

Doe urgente klussen direct, plan andere klussen in, in volorde van prioriteit. Inplannen wil zeggen: bepaal een tijdstip, wie de klus gaat uitvoeren en welke materialen nodig zijn. Zorg dat de materialen aanwezig zijn vóórdat de klus wordt uitgevoerd.

Laat een vakman komen voor klussen die u niet zelf kunt doen, waaronder moeilijke en gevaarlijke klussen.

Neem het onderwerp "Klussen" ook op in de week- of maandplanning. En zorg dat ook de kinderen daarbij helpen en zo de benodigde vaardigheden verwerven.

Woningonderhoud

[bewerken]

In het algmeen: voorkomen is beter dan genezen. Gooi geen spullen in de afvoer (wc, gootsteen, wasbak) die daar niet in thuis horen, zoals maandverband, luiers, haren en voedsel. Voorzie elk afvoerputje van een afvoerzeefje en leeg dat regelmatig. Voorkom ongedierte, vocht en tocht. Repareer iets dat stuk is zo snel mogelijk, of laat het doen. Vervang een leertje als de kraan duppelt en niet vaster gedraaid kan worden, dat voorkomt waterverspilling. Enkele klussen met hun frequentie:

  • Verwarming bijvullen en ontluchten: één keer per jaar.
  • Onderhoud verwarmingsketel: elke 1 à 2 jaar (Let op: dit mag alleen een vakman doen, u mag het niet zelf doen).
  • Vervanging verwarmingsketel: na 12 à 15 jaar.
  • Buitenschilderwerk: elke 7 à 10 jaar.
  • Binnenschilderwerk, behangen, gordijnen, vloerbedekking en keuken vernieuwen: wanneer u vindt dat het nodig is.
  • Dakgoten schoonmaken: eenmaal per jaar, bij voorkeur vóór het begin van de winter, nadat de herfstbladeren zijn gevallen en voordat het echt slechte weer begint, dus eind oktober, november.
  • Schoorsteen vegen: elke twee jaar.
  • Reparaties uitvoeren: wanneer dat nodig is.

Tips per soort klus

[bewerken]
Plopper voor een ontstopte afvoer
  • Wees voorzichtig met elektriciteit. Als je met een apparaat aan de slag gaat: trek de stekker uit het stopcontact. Voor grotere klussen: zet de stroom uit: zoek op welke stop (zekering) hoort bij de ruimte waarin je aan de slag gaat, en zet die stop uit. Wanneer je automatische stoppen hebt, kun je de stop gewoon met de schakelaar uitschakelen. Wanneer je schroefstoppen hebt, kun je de stop er uit draaien.[1] Zet de stroom na de klus weer aan. Als er dan kortsluiting ontstaat, heb je de klus niet goed uitgevoerd. Trek de stekker van het betreffende apparaat uit het stopcontact. Zie Stoppen doorgeslagen om het probleem van de doorgeslagen stop op te lossen. Laat het apparaat door een erkende reperateur repareren of vervang het apparaat.
  • Verstopte afvoer: strooi een beetje soda in de afvoer en spoel na met heet/kokend water. Als dat niet voldoende helpt: doe het een tweede keer en/of gebruik een plopper. Als dat ook niet helpt: gebruik een milieuvriendelijke ontstopper.

Meer externe bronnen

[bewerken]

Video's over klussen:

Gebruikte bronnen

[bewerken]
  1. https://elektriciens-utrecht.nl/hoe-schakel-stroom-woning
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.