Naar inhoud springen

De Kleine Trekkersgids/De voorbereiding

Uit Wikibooks
  1. De voorbereiding
  2. De rugzak
  3. De reisuitrusting
  4. De reisvoorwaarden
  5. De noodsituaties
  6. Enkele adviezen
  7. De thuiskomst
  8. Appendix 1: Inpaklijst rugzak
  9. Appendix 2: Controlelijst
  10. Appendix 3: Eerste Hulp Bij Ongelukken
  11. Appendix 4: Gegevens en adressen
  12. Appendix 5: Aanvullende informatie op het internet
  13. Appendix 6: Nawoord

Hoofdstuk 1 - De voorbereiding

De voorbereiding begint bij het verzamelen van zo veel mogelijk informatie over het land van bestemming en de plaatsen die je onderweg zult tegenkomen. Informatie over landen kun je vinden in een bibliotheek, of door te vragen aan reisbureaus, aan de betreffende ambassade en door te zoeken op het internet. Besluit op welke wijze je wilt reizen en hoeveel geld er aan en tijdens de reis besteed kan worden. Neem niet een reisbestemming waar jij of je reisgenoten veel gevaar zullen lopen of het zeker niet naar de zin zullen hebben. Als je een ervaren reiziger bent dan zul je hier misschien minder zorgen om maken dan als het je eerste reis is. Toch is de voorbereiding essentieel voor een zorgeloze reis. Om elke onvoorziene omstandigheid hiermee te kunnen vermijden is natuurlijk niet te garanderen, en ook niet erg avontuurlijk te noemen. Als reiziger zul je praktisch moeten nadenken en flexibel met de omstandigheden moeten zijn.

Informatie verzamelen

[bewerken]

Neem ruim de tijd om je reis voor te bereiden want hoe verder je reist hoe langer het vaak duurt voordat je alles hebt. Vaccinaties en reisdocumenten moeten op tijd aangevraagd en gehaald worden. En hoe eerder je begint hoe minder de kans is dat je wat vergeet, hoe geruster je op pad kunt gaan. Ongeacht waar je naar toe gaat, pak zorgvuldig rugzak in. Daarmee voorkom je niet alleen onaangename situaties maar zorg je tevens dat je geen rugklachten zult oplopen. Goed je tas inpakken zorgt er ook voor dat je onderweg niet steeds moet uitpakken om iets te vinden.

Zorg dat jij en je reisgenoten goed voorbereid zijn op de reis, en je zult zien dat de meeste problemen niet zo groot blijken te zijn. Ben je een ervaren reiziger dan weet je zelf ook wel dat hier enige tijd voor nodig is en dan heb je de meeste reisspullen al compleet, droog en schoon klaar staan. Probeer ter voorbereiding wat basiswoorden uit het hoofd te leren, zoals iemand groeten en bedanken, getallen, de dagen van de week en dergelijke woorden.

Als je te voet gaat met een rugzak op de rug, reken er dan op dat je veel zult moeten rusten, tenzij je een zeer goede conditie hebt. Ben je met eigen vervoer, dan kun je en zul je waarschijnlijk meer mee willen nemen dan echt nodig is. Wees in afstanden en gewicht echter nooit te overmoedig. Probeer je tijdsplanning zo flexibel mogelijk te houden, zodat je na een vermoeibare reis ook een dag of twee goed kunt uitrusten. Maar verlies daarbij niet de duur van de terugreis uit het oog.

Landkaarten zijn altijd handig om te hebben, en soms is het beter om deze van tevoren te kopen en te bekijken, omdat er ter plaatse nauwelijks goede kaarten voorhanden zijn. Neem als je een kaart koopt een gedetailleerde kaart van 1:100.000 (1 centimeter op de kaart is 100 meter) of als je gaat wandelen nog nauwkeuriger (1:50.000) zodat je ook hoogtelijnen kunt zien. In een stad kun je wel een minder nauwkeurige gebruiken. Heb je niet zo veel geld of weet je nog niet precies waar je heen gaat dan kun je ook kopieën maken van atlassen in de bibliotheek of van het internet.

Het is handig te weten wat het tijdsverschil is, wanneer het donker wordt, wat het temperatuursverschil van overdag en ’s nachts en op eventuele verschillende hoogten is. Luister naar ervaringen en aanwijzingen van (ervaren) mensen, zoals de plaatselijke bewoners en zorg dat je op de hoogte bent van de komende weersomstandigheden. Neem hiernaar de juiste voorzorgsmaatregelen. Maar bedenk wel dat het weer niet altijd voorspelbaar is.

Milieuvriendelijk reizen

[bewerken]

Iedere reiziger kan meehelpen het milieu en de samenleving niet te veel te belasten, dit begint al bij de voorbereiding van een reis. Je kunt er voor kiezen om de fiets of het openbaar vervoer te nemen in plaats van een auto of vliegtuig. Je verblijf kan veel invloed hebben op het milieu en de locale bevolking, door het gebruik van veel grondwater of het produceren van veel afval. Je kunt enigszins bijdragen aan een oplossing door bijvoorbeeld een verblijfplaats te nemen waar gelet wordt op het milieu, door het gescheiden inzamelen van afval en door geen souvenirs van koraal, zeldzame schelpen en dergelijke te kopen. Maar ook door na te denken over de herkomst van het eten dat je koopt. Geen dingen te doen die een zware belasting vormen op het milieu en door zuinig te zijn met benzine, water en elektriciteit.

  • Schakel alle apparaten, lichten en verwarming uit tijdens je afwezigheid. Zowel thuis als op je vakantiebestemming.
  • Reizen of activiteiten die ten koste gaan van het milieu kun je beter niet doen. Vermijd kwetsbare natuurgebieden, zelfs lopende kun je schade toebrengen. In de natuur verblijven is meer belastend voor de natuur dan een stadsvakantie. Ga zo minst mogelijk naar plaatsen waar reeds veel toeristen verblijven.
  • Beperk je overlast, tijdens de reis en tijdens je bezigheden. Maak geen nodeloos lawaai, vervuil de natuur niet met afval en gebruik zo veel mogelijk duurzame reisartikelen en zo min mogelijk wegwerpartikelen.

Uitgaven bepalen

[bewerken]

Soms zit het tegen en zijn bankautomaten buiten werking of zelfs niet aanwezig. Het is daarom wel eens handig wat reserve geld, een credit card of cheques achter de hand te hebben. Het is verstandig je rekeningen en andere uitgaven bij te houden door ze in een notitieboekje op te schrijven. Zo kun je opschrijven wat de prijsverschillen (per plaats) zijn, wie het meeste uitgegeven heeft en wanneer dat uitgegeven is. Als je thuis komt zul je minder hard schrikken als je de hoogte van jouw bankrekening bekijkt. Ga je met meerdere mensen op stap dan kun je zo ook eerlijker de kosten delen. En het kan ook wel handig zijn als je weer eens terug gaat, dan weet je meteen hoeveel de prijzen gestegen zijn.

  • Reizen kost vaak meer geld dan je in eerste instantie op hoopte. Vaak komen er allerlei onvoorziene uitgave bij (zoals een bezoek aan een dokter). Terwijl je van huis bent gaat de huur en andere rekeningen gewoon door. Je kunt ervoor kiezen om alles op te zeggen of te ‘bevriezen’, je kunt ook aan onderverhuur doen, dan blijven de nutsvoorzieningen ook gewoon betaald. Zorg dan wel dat het een betrouwbare afspraak (dat je na de reis gewoon weer in je eigen huis terug kan) is, het best zelfs met een ondertekend contract.
  • Reserveer van tevoren een deel van je geld voor bijzondere activiteiten zoals een excursie of het huren van kano’s. Ook entreeprijzen, wisselkoersen en de prijs van een bord met eten kun je vaak al vooraf vinden in reisgidsen.
  • Je kunt besparen op verschillende zaken als vliegtuigtickets, visa en zelfs op inentingen door te kijken wie ze aanbiedt, hoe je ze koopt en waar je ze kunt halen. Soms is ter plaatse kopen goedkoper, soms veel duurder.
  • Soms kiezen mensen om te gaan werken tijdens de reis, maar dat is zeker niet overal mogelijk. Je kunt een kopie van je C.V. en diploma’s (in het engels of andere taal) meenemen. Een andere optie is om te werken voor kost en inwoning.
  • Je kunt onderweg het meest op kosten besparen door te kijken naar de goedkoopste transportmogelijkheden, winkels, overnachtingsmogelijkheden en (eet)cafés of restaurants. Zelf op een gaspitje koken is relatief goedkoper, maar niet altijd mogelijk.

Werken in het buitenland

[bewerken]

Als je wilt werken in het buitenland kun je beter vooraf bedenken wat en hoe je dit zou willen doen. Het is namelijk niet makkelijk om werk te vinden want veel landen hebben een hoge werkloosheid of er wordt niet veel betaald voor het werk. Soms kun je werken voor een tijdelijk onderkomen en wat eten, dan kom je wel dichter onder de mensen en zul je meer ervaring opdoen van de plaatselijke gebruiken. Het verrichten van vrijwilligerswerk is bijvoorbeeld erg leuk, leerzaam en nuttig, maar de kosten voor de reis moet je meestal zelf betalen Als je dit wilt dan kun je contact opnemen met een organisatie die projecten voor mensen bieden om te werken in het buitenland. Een andere optie is ter plaatse of via internet werk te gaan zoeken.

In deze en ook andere gevallen heb je een werkvergunning nodig om aan de slag te kunnen. Het is dus raadzaam eerst te informeren wat de eisen zijn en hoeveel zo’n werkvergunning gaat kosten en waar deze verkrijgbaar is.
Soms kun je een werkvisum (in eigen land) ophalen bij de ambassade of het consulaat, soms moet je hiervoor naar het plaatselijke gemeentehuis. Ze kunnen dan naar bankafschriften en jouw C.V. vragen en willen meestal een recente pasfoto. Voor wie langer dan enkele weken werk heeft in het buitenland, is het verstandig om daar een bankrekening te openen door met een paspoort naar de plaatselijke (grote) bank te gaan.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.