Naar inhoud springen

De Kleine Trekkersgids/De thuiskomst

Uit Wikibooks
 1. De voorbereiding
 2. De rugzak
 3. De reisuitrusting
 4. De reisvoorwaarden
 5. De noodsituaties
 6. Enkele adviezen
 7. De thuiskomst
 8. Appendix 1: Inpaklijst rugzak
 9. Appendix 2: Controlelijst
 10. Appendix 3: Eerste Hulp Bij Ongelukken
 11. Appendix 4: Gegevens en adressen
 12. Appendix 5: Aanvullende informatie op het internet
 13. Appendix 6: Nawoord

Hoofdstuk 7 - De thuiskomst

Als je thuiskomt na een lange reis, duurt het meestal even voordat je weer terug in het oude ritme bent. Meestal ben je op de terugreis al aan het overdenken wat je allemaal zult aantreffen en wie je allemaal weer gaat zien. Dan krijg je soms gemengde gevoelens omdat een vakantie meestal leuker is dan de alledaagse sleur, of omdat het slecht weer is als je thuiskomt. Als je eenmaal weer thuis bent, neem dan even de tijd om te ‘acclimatiseren’ en neem enige dagen rust, vooral als het een vermoeiende reis was, voordat je je weer in de drukke werkzaamheden stort.

Je wilt eigenlijk ook wel weten wat je met die volgepropte rugzak in de hoek moet doen. Pak alles rustig uit, het liefst binnen 24 uur anders gaat alles stinken en/of schimmelen. Zorg dat alles schoon en droog wordt. Controleer eventueel of je alles nog hebt en maak een lijst van de benodigdheden en noodzakelijk onderhoud. Wacht hier niet te lang mee, maar probeer dit meteen te doen.

Onderhoud reisspullen[bewerken]

 • Batterijen

Haal batterijen uit de zaklamp en andere apparaten indien je deze niet snel weer gebruikt, deze kunnen namelijk gaan lekken. Zorg voor nieuwe of opgeladen batterijen en houd deze klaar voor gebruik.

 • EHBO-spullen

Als je gebruik hebt gemaakt van je EHBO-set, zorg dan dat deze weer wordt aangevuld. Controleer alles goed of het nog verpakt is, in verband met de steriliteit. Kijk naar de houdbaarheidsdatum en zorg dat oude medicijnen op een goede wijze verwijderd worden (breng ze naar een apotheek).

 • Eten

Haal meteen al het eten en drinken uit de tas, ook alle kruiden, snoep, suikerzakjes en dergelijke. Spoel de waterfles meteen schoon. Zorg bij het begin aan een reis altijd voor een nieuwe voorraad.

 • Kleding

Als je jas of andere waterafstotende kledingstukken erg vies zijn geworden dan kun je ze het best met de hand wassen. Als de waterafstotende werking is uitgewerkt dan kun je ze met een speciaal wasmiddel (in de wasmachine) of met een spuitbus opnieuw impregneren. Maar helaas wordt het nooit zo goed als dat het was. Maak alle kleding snel schoon en/of droog, dit voorkomt schimmel. Houd je hierbij aan de wijze en de temperaturen die aangegeven worden op het waslabel. Hang een regenjas of regenbroek niet dicht bij de kachel te drogen, want dan laat de waterbestendige binnenvoering los.

 • Kookspullen

Schroef altijd je kookstel los van het brandstofreservoir. Zorg dat de brandstof op een veilige (buiten bereik van kinderen bijvoorbeeld) en koele plaats bewaard wordt. Controleer de houdbaarheidsdatum van het eten en of deze nog luchtdicht verpakt zijn, anders kun je het weggooien. Kruiden, koffie en thee zijn niet zo snel bederfelijk. Berg alles veilig (buiten bereik van ongedierte) op, in een metalen kist bijvoorbeeld.

 • Rugzak

Een rugzak kun je het beste onder de douche met een borstel en lauw water schoonmaken. Voor het waterafstotend maken van de rugzak (dit is slechts nodig na langdurig gebruik) gebruik dan een spuitbus met impregnerend middel dat hiervoor in de winkel verkocht wordt. Ritsen kun je ook hiermee of met zeep soepeler maken.

 • Schoenen

Berg leren bergschoenen schoongemaakt en ingevet op. Schoenen met een speciale isolerende laag (of suède) mogen alleen afgeborsteld worden en met waterafstotend middel worden besproeid. Breng indien nodig meteen je oude schoenen weg voor reparatie en vervang zeer oude veters met nieuwe.

 • Slaapmat

De onder- en bovenkant van het slaapmatje schoon en droog maken. Draai het ventiel open en plaats het (uitgerold) achter een kast.

 • Slaapzak

De slaapzak eventueel wassen, goed aan een lijn laten drogen en altijd goed luchten. Losjes opbergen in een vuilniszak met gaatjes.

 • Tent

Een tent moet altijd droog en schoon opgeborgen worden. Haal de tent zo snel mogelijk uit de zak en hang of leg deze te drogen, ook als het niet heeft geregend. Behandel schimmel meteen met water en azijn (goed uitspoelen) of een schimmelbestrijdend middel. Als de schimmel de tent (vooral katoen) te zeer heeft aangetast is er soms niets meer aan te doen. Maak de buitentent schoon met een vochtige doek. Veeg met een zachte stoffer de binnentent uit. Laat de tent in zijn geheel buiten aan een lijn luchten, doe dit echter niet in de felle zon en alleen bij droog weer. Indien de tape van een naad (van het tentdoek) loslaat, trek deze dan niet los, daarmee richt je meer schade aan. Na enkele jaren gebruik kan de tent gaan lekken. Dan kun je de naden extra afdichten en het tentdoek met een speciaal middel impregneren (waterafstotend maken). Het makkelijkst is de tent op te zetten en met een spuitbus inspuiten, doe dit wel buiten vanwege de dampen. Wanneer je hem opbergt, maak dan de ritsen los en pak de tent luchtig in bijvoorbeeld een vuilniszak met gaatjes.

Als je een tent weer gebruikt, prop je deze weer op (polyestertent) en stop je hem terug in de zak, maar voorkom messcherpe vouwen. De (aluminium) stokken moeten droog en schoon (roestvrij) zijn voordat je ze opbergt, dit geldt ook voor de haringen. Zorg dat de haringen het tentdoek niet beschadigen bij het inpakken.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.