Naar inhoud springen

De Kleine Trekkersgids/De reisuitrusting

Uit Wikibooks
 1. De voorbereiding
 2. De rugzak
 3. De reisuitrusting
 4. De reisvoorwaarden
 5. De noodsituaties
 6. Enkele adviezen
 7. De thuiskomst
 8. Appendix 1: Inpaklijst rugzak
 9. Appendix 2: Controlelijst
 10. Appendix 3: Eerste Hulp Bij Ongelukken
 11. Appendix 4: Gegevens en adressen
 12. Appendix 5: Aanvullende informatie op het internet
 13. Appendix 6: Nawoord

Hoofdstuk 3 - De reisuitrusting

EHBO-spullen[bewerken]

Controleer bij aanschaf, maar ook na gebruik en alvorens aan een reis te beginnen eerst goed de inhoud, de houdbaarheidsdatum en de luchtdichtheid van de EHBO-pakket. De verblijfsomgeving is zeer bepalend voor de spullen die u nodig kan hebben. Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben en gevaarlijk zijn voor mensen met een allergie, in combinatie met andere medicijnen of door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzingen van medicijnen en andere middelen en raadpleeg (altijd) een arts.
Ga niet met een overbodige hoeveelheid spullen op reis, maar kies doelbewust dat wat nodig zou kunnen zijn. Zorg voor duidelijke etiketten en eventueel voor een doktersverklaring waarop de medicijnen vermeld worden, niet alleen voor jezelf maar ook bij de douane is dit handig. Stop de spullen in een waterdicht tasje en vermijdt dat bijvoorbeeld de pincet gaten maakt door deze in een apart doosje te stoppen.

Wat je bij een normale dagwandeling nodig kunt hebben:
o Wond-ontsmettingsmiddel (zalf of vloeistof)
o Alcoholdoekjes voor de handen (en handschoentjes)
o Pijnstillers
o Pincet (pas op want deze is puntig!)
o Pleisters (kleine en grote strips)
o Reddingsdeken(s)
o Rolverband(en) elastisch
o Rolverband(en) niet elastisch
o Schaartje (opvouwbaar)
o Snelverband (zelfplakkend)
o Steriele gaasjes
o Tekentang (van plastic)
o Massagezalf (klein blikje)
o Veiligheidsspelden (ook handig voor blaren)

Etenswaren[bewerken]

In een onbewoond gebied heb je minstens vier kilo eten per persoon per week nodig. Maar meestal ga je ervan uit dat je binnen vier dagen wel weer nieuw eten hebt kunnen inslaan. Voordelig in het gewicht is gedroogd voedsel. Je hoeft er alleen (warm) water (of melk) bij te voegen en je bent klaar. Een paar handige zakjes bij je hebben scheelt altijd een hoop honger tijdens een flinke wandeltocht of als de winkels onverwacht gesloten zijn. Als de winkel wel open is, verkijk je dan niet op het gewicht. Voor je het weet heb je al snel vier kilo bij elkaar. En let op dat je geen zuivel- en vleesproducten meeneemt. Vooral bij hoge temperaturen kan dit snel bederven en het is daarom beter om dit meteen te consumeren.
Een volwassen persoon heeft zo’n 1,5 liter aan vochtopname nodig per dag, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de inspanning en het klimaat. Het beste middel tegen dorst is nog altijd (lauw) water, omdat er geen zout, suiker of iets anders aan toegevoegd is. In de meeste West-Europese landen is water uit de kraan drinkbaar. Ben je over de waterkwaliteit onzeker dan kun je beter water in de winkel kopen, of het eerst koken of filteren.

Wat je bij een normale reis nodig kunt hebben:
o Fruit (bijvoorbeeld (sinaas)appels)
o Brood
o Broodbeleg (bijvoorbeeld pindakaas)
o Snoep (bijvoorbeeld druivensuiker of müslirepen)
o Water

Om mee te nemen (in kleine hoeveelheden) voor een zelfgemaakte maaltijd:
o Aardappelpuree
o Bouillon
o Couscous
o Falafelmix
o Gedroogde tomaten
o Kaaspoeder
o Keukenkruiden
o Knoflook
o Koffie
o Limonadepoeder (of siroop)
o Mayonaise & ketchup
o Meel
o Melkpoeder
o Müsli of havermout
o Noten
o Oplossoep
o Pasta
o Pindakaas
o Rijst
o Rozijnen
o Suiker
o Thee
o Zonnebloem- of olijfolie

Kleding[bewerken]

Neem comfortabele kledingstukken mee die je gemakkelijk kunt aantrekken. Als je verschillende kleding over elkaar aantrekt isoleert dit beter: de onderste laag neemt transpiratievocht op, de volgende laag houdt de lichaamswarmte vast en de bovenste laag houdt de wind, de regen en de kou tegen. Zorg dat je voldoende kleding bij je hebt, maar neem niet te veel mee. Je kunt beter proberen je spullen ergens te wassen. Neem een biologisch afbreekbaar handwasmiddel mee en een lang stuk touw (of scheerlijn) dat als waslijn kan fungeren. Een plastic tas om je vuile was in te doen is ook handig.

Afhankelijk van de omstandigheden raad ik aan om een lichte rugzak te houden en dus maximaal vijf paar wandelsokken, vier onderbroeken, drie T-shirts, twee broeken en slechts een van elk ander kledingstuk mee te nemen. Om dit in je rugzak te proppen is niet altijd zo handig. Trek daarom zo veel mogelijk aan en stop de rest in een compressiezak, dat scheelt een hoop volume en de kleren zijn meteen waterdicht ingepakt. Een extra zak voor de vuile en vaak vochtige was is ook erg handig.

Denk aan goede beschermmiddelen tegen de warmte en koude, maar ook tegen het felle zonlicht of tegen de aanwezigheid van stekende insecten. Dunne kleding is meestal minder sterk en muggen prikken er zo doorheen, maar dikke kleding is weer minder goed in te pakken.

Kookspullen[bewerken]

Kies voor handige en lichte kookpannen die in elkaar passen. Soms zijn pannen voorzien van een anti-aanbaklaag, dan moet je oppassen dat die laag niet wordt beschadigd. Een houten lepel is in dat geval handig. In een pannenset is er meestal voldoende ruimte over om zaken als kruiden of een afwasspons in te stoppen. Neem in een waterdichte verpakking lucifers en een aansteker mee. Branders zijn zeer uiteenlopend in grootheid, zuinigheid en veiligheid. Afhankelijk van de plek waar je gaat kamperen zul je een keuze moeten maken. Let echter met alle branders op of de pandrager groot genoeg is voor je pannen. Zorg altijd bij het koken dat de brander stabiel en recht staat.

Let op met het meenemen van brandstoffen voor branders als je met het vliegtuig reist. Meenemen in je (hand)bagage mag alleen op de voorwaarden die de vliegtuigmaatschappij stelt. Een kookstel moet meestal volledig gedemonteerd, schoongemaakt (reukloos) en apart ingepakt zitten om door de douane doorgelaten te worden. Dit is wel iets om aan te denken voordat je op reis gaat. Soms kun je het beste ter plaatse brandstof proberen te kopen.

Kooktoestellen[bewerken]

 • Allesbranders:

Deze branders kunnen op gas, petroleum, benzine en/of diesel koken.

 • Benzinebranders:

Deze populaire branders zijn licht, goedkoop en de brandstof is bijna overal verkrijgbaar. Er zijn echter ook nadelen, waaronder de veiligheid. Het gebruik van een benzinebrander vraagt enige oefening en onderhoud.

 • Gasbranders:

Deze branders zijn nogal kou- en windgevoelig en niet bepaald zuinig, maar de gasbusjes zijn over het algemeen goedkoper en op veel plaatsen verkrijgbaar. Het gebruik van gas is veiliger en schoner en als je naar plaatsen gaat waar de temperaturen niet ver boven het vriespunt uit komen kun je een brander nemen met een aangepaste constructie (een warmtegeleidende ring) of een apart brandstofmengsel met propaangas. Je hebt overigens verschillende soorten gasbranders, de oude techniek is het wereldberoemde prikken van de (wegwerp)blikjes. Bij een temperatuur van 4°C blijft het butaangas echter vloeibaar. Een ander nadeel is dat deze tankjes niet los gemaakt kunnen worden van een halfvolle tank tenzij je weer gebruik maakt van blikjes met speciale veiligheidsventiel. De ventieltechniek is veilig om de brander los te maken en handig voor het vervoeren van de brander, maar de gastankjes zijn in het buitenland weer iets lastiger te krijgen.

 • Spiritusbranders:

Deze vorm van koken is niet echt populair en kent twee verschillen, namelijk de brandstof Ethanol (niet erg heet bij verbranding) en Methanol (bijna niet te krijgen).

Schoenen[bewerken]

Tijdens de reis zijn de schoenen wellicht het belangrijkste wat je bij hebt. Er zijn verschillende categorieën waaronder schoenen vallen, van gelijkmatige platte oppervlakten tot zwaar klimwerk. Bij warm weer is het lekker om de schoenen uit te trekken. Er zijn sandalen in allerlei versies te verkrijgen die nauwelijks nog wat wegen. Onderhoud van de schoenen is belangrijk, vooral als je er veel gebruik van maakt. Gebruik een poetsdoek of borstel om het vuil te verwijderen en behandel de schoenen met was of impregnatiemiddel. Zorg altijd dat de schoenen van binnen droog blijven en ventileer ze regelmatig.

Sokken[bewerken]

Tijdens het reizen is het belangrijk om goeie sokken te dragen. Wandelsokken zijn wat duurder dan gewone sokken, maak zijn wel steviger. Natuurlijk is er een enorme variatie in sokken, waar je vooral op moet letten is dat je geen dikke sokken draagt als het warm is en niet al te dunne als het koud is. Je voeten verliezen veel warmte, net als de handen en het hoofd. Het lichaam reguleert hiermee de lichaamstemperatuur. Als je koude voeten hebt dan koel je te snel af en andersom met warme voeten. Sommigen sokken reiken de knie, anderen komen niet voorbij de enkel. Let hierbij op, omdat insecten de enkel ook een fijne plek vinden om te steken.

Slaapmat[bewerken]

Ze verschillen in grootte en vorm, maar vooral belangrijk is de isolatiewaarde. De dikte is vooral belangrijk als je naar koude gebieden gaat, maar ook van comfort houdt, het gewicht neemt wel toe. Neem een mat die iets langer is dan jezelf bent. Gebruik een opblaasbare mat niet om op te drijven en vermijdt contact met puntige objecten.

Hoofdkussen[bewerken]

Een hoofdkussen kan erg fijn zijn als je in een trein of bus wilt slapen, maar ook als je op een rotsachtige ondergrond met je tent staat. Er bestaan opblaasbare kussens en er zijn reiskussens waarin je een pan kunt warm houden. Je kan ook de compressiezak van je slaapzak (gevuld met kleding) of iets dergelijks gebruiken als hoofdkussen.

Slaapzak[bewerken]

Voor het kiezen van een goede slaapzak zijn twee eisen van groot belang: ze moet de juiste lichaamsmaat hebben en een goede isolatie-waarde hebben. Anders is een goede nachtrust (wat erg belangrijk is) niet gegarandeerd. Het dekenmodel slaapzak is goedkoper, geeft meer ruimte aan de benen. Hij kan volledig worden open geritst (handig om op te zitten). Twee slaapzakken kunnen aan elkaar worden verbonden. Als nadeel blijft dat hij zwaarder en groter is en minder goed isoleert tegen zeer lage temperaturen. Een mummiemodel slaapzak isoleert goed (verschillende waarden), is licht en klein pakbaar. Hij is echter minder ruim voor armen en benen, en alleen aan elkaar te ritsen als je let op de plaats van de rits (links met rechts).

Een donzen slaapzak heeft een grote isolatiewaarde, een uiterst klein pakvolume, hoge levensduur en is hervulbaar. Dons is een natuurproduct van vogelveren, gemaakt van de veren van een gans of eend. Ze zijn echter duurder in aanschaf en gevoelig voor vocht, dan plakken de veertjes aan elkaar waardoor de isolatiewaarde verdwijnt en er ontstaat schimmel. Een donzen slaapzak kun je moeilijk zelf wassen.

Een synthetische slaapzak is goedkoper en makkelijker wasbaar dan een gevuld met dons. Het heeft echter een iets mindere lange levensduur (verschillend in soort) en een minder grote isolatiewaarde. Tegenwoordig komen de eigenschappen echter sterk overeen. Het droogt sneller en behoud een beetje de isolerende waarde als het nat wordt. Niet zo maar zelf wassen: kijk naar het waslabel!

Lakenzak[bewerken]

Het is soms handig om een binnenhoes (lakenzak) voor de slaapzak mee te nemen, deze zijn er in verschillende materialen (fleece of polyester of katoen). De warmte in de slaapzak is dan meteen groter, en de slaapzak blijft van binnen schoner. Als het te warm is dan kun je rustig de slaapzak opendoen en als je in een goedkoop hotelkamertje slaapt dan kan het ook erg handig zijn. Je kunt dan trouwens ook beter een eigen kussensloop meenemen. Als je steeds van je tentmat schuift door de polyester buitenkant van je slaapzak dan kun je de zak ook om je mat heen doen.

Tent[bewerken]

De aanschaf van een tent is een moeilijke keuze. Het beste is heel goed kijken en je te laten adviseren door verschillende bronnen en vervolgens de tent gewoon uitproberen. De prijs zegt niet altijd veel over de degelijkheid van een tent. Net als bij rugzakken zijn er tenten voor verschillende weersomstandigheden, de meeste goedkope tenten zijn voor de zomerperioden gemaakt, dat wil zeggen dat deze gemaakt zijn om extreme zonuren en af en toe een plensbui te overleven. Vandaar dat de meeste tenten koepelvormig en zilverkleurig zijn. Maar er zijn ook een heleboel andere tenten, zoals de drieseizoenentent die (zoals de naam al zegt) beter bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Het model van de tent hangt af van de soort reis die gaat ondernemen. Als je merendeels op een camping staat, dan kun je wellicht beter voor wat extra ruimte kiezen. Ook maakt het dan meestal niet uit of de tent stabiel moet staan om zijn vorm te hebben, want het terrein is er vlak. Kijk naar je lichaamslengte en lichaamsbreedte, en naar die van je medereiziger(s). Alles, dus ook je rugzakken, moeten erin passen en je zult af en toe ook moeten bewegen. Als het regent (of erger) ben je ook afhankelijk van de ruimte in de tent. En als de zon schijnt is het fijn om alles open te kunnen zetten om de warmte uit de tent te laten waaien.

Neem de tijd om een juiste tent te vinden en maak een lijstje wat voor jou de belangrijkste voorwaarden zijn om de tent te kiezen. Bekijk een tent altijd opgezet en kruip er in om deze te ervaren. Doe dit echter altijd zonder schoenen want anders bestaat er de kans dat het grondzeil beschadigt. Zet de tent later zelf nogmaals goed op om te kijken hoe makkelijk (en snel) dit gaat en om te controleren op gebreken.

Waterfilter[bewerken]

Nog niet zo algemeen toegepast zijn de waterzuiveringsmethoden. Natuurlijk bestaat er het zogenaamde ‘uitkoken’ van besmet water. Maar dat is een langdurige en soms ook kostbare zaak. Vaak nemen mensen de gok en drinken gewoon wat van een stroompje of het water uit de kraan. Dit kan levensbedreigend zijn.

Als je tanden poetst, eten kookt of gewoon water drinkt is het in gebieden met onbetrouwbaar water noodzakelijk om het water eerst te filteren of uit te koken. Met het filteren van water ben je onafhankelijk en vaak goedkoper uit. Een filter is natuurlijk wel weer extra gewicht en ruimte in de rugzak, maar het kan een hoop gezondheidsproblemen schelen.
Er zijn verschillende filters, de een kan grote hoeveelheden filteren, de andere is snel en compact. Het verschil zit hem ook in de manier waarop het water gefilterd wordt. Soms met een microfiltratie-membraam, elektrolytisch of met koolstof. Kijk goed naar de prestaties van de filters. Bijvoorbeeld hoelang de filters meegaan voordat ze vervangen dienen te worden.

Waterfles[bewerken]

Een drinkfles moet vooral groot (minimaal 1 liter) en licht zijn, het liefst één waarin het water lang koel blijft. Soms is het wel fijn als er ook iets anders in kan dan water. Het drinken van alcohol tijdens warm weer of bij grote inspanningen is af te raden. Let op dat de fles goed schoon te maken is, een brede opening kan daarom handig zijn maar drinkt of schenkt weer minder makkelijk. Er bestaan ook waterzakken, soms kun je deze in het rugpand van de rugzak stoppen, zodat je slechts af en toe aan het rietje hoeft te zuigen. Dit kan voordelig zijn, want dan hoef je niet elke keer de rugzak af te doen.
Een extra waterzak mee nemen tijdens het kamperen is handig. Deze zak kun je gebruiken voor (af)waswater of voor het koken. Vaak wordt het water al warm genoeg als je het in de zon neerlegt, dit scheelt vaak een hoop naar de kraan lopen.

Wandelstok[bewerken]

Als je in de bergen loopt met twee stokken bespaar je veel energie, omdat de stokken een deel van jouw gewicht dragen. Bij het stijgen duw je dus jezelf omhoog en bij het dalen vang je de belasting op de knieën en heupen op. Op gladde paden of tijdens een tocht door hoog struikgewas kan het een onmisbaar hulpmiddel zijn om je evenwicht te bewaren en de grond te testen op gevaarlijke kuilen. Natuurlijk kun je steeds op zoek gaan naar een geschikte stok, maar vaak is deze net niet lang genoeg, breekt deze of is hij te zwaar door het vocht dat in het hout zit.

Zaklamp[bewerken]

Het is belangrijk dat een zaklamp gebruiksvriendelijk en niet te zwaar is, het liefst één die in je broekzak past en tegen een stootje kan. Verder moet hij waterbestendig zijn, voldoende licht geven (ook op ruime afstand) en lang met de batterijen doen. Het liefst zijn dit heroplaadbare batterijen en niet al te grote batterijen want die zijn zwaar en passen meestal niet in een oplader. De lampjes zijn meestal LED-lampjes, want die gebruiken weinig stroom en gaan bijna nooit kapot. Een hoofdlamp is praktisch, mede omdat je de lichtsterkte kunt afstellen, maar heeft weer als nadeel dat je er een ander vaak mee in de ogen schijnt.

Zakmes[bewerken]

Neem een zakmes die bij je past en lekker in de hand ligt. Het blad van het mes moet in een jampotje kunnen passen, maar ook groot genoeg zijn om bijvoorbeeld een brood mee te snijden. Let op het materiaal waarvan het mes gemaakt is. Een ander praktisch verschil is meestal het gewicht. Een zakmes moet aan een bepaalde lengte voldoen anders kom je er niet mee door een douanecontrole. Meenemen als handbagage in het vliegtuig mag niet, dus stop hem in je rugzak

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.