Naar inhoud springen

Turks

Uit Wikibooks


Hoş geldiniz!

(Welkom!)


Turks - Inleiding

Turks (Türkçe) is de officiële taal in Turkije en is één van de officiële talen in Cyprus en in enkele gemeenten van Macedonië. Buiten Turkije wordt de taal gesproken door Turkse minderheden in landen van de Balkan en de Kaukasus zoals Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Moldavië en Azerbeidjan. Turks wordt tevens gesproken door zeer veel immigranten in andere landen, zoals Nederland, België en Duitsland. Het is een agglutinerende taal met vocaalharmonie. Zeer vaak wordt het Turks als voorbeeld genoemd als men het heeft over agglutinerende talen.

Het Turks maakt deel uit van de familie van Turkse talen, die ook gesproken worden in een groot deel van Centraal-Azië, en die een zo grote onderlinge verwantschap hebben, dat ze grotendeels onderling verstaanbaar zijn. De Turkse talen worden op hun beurt gerekend tot de Altaïsche talen.

Het Turks wordt geschreven met het, enigszins aangepaste, Latijnse alfabet. Zo zijn de o.a. de letters x, q en w niet opgenomen in het alfabet. Met zijn aanpassingen noemt men dit het "Türk alfabesi" (Turks alfabet). Dit werd in 1928 in het kader van de Kemalistische hervormingen in Turkije ingevoerd. Tot dan werd het, eveneens enigszins aangepaste, Arabische alfabet gebruikt. In dat alfabet geschreven noemt men de taal meestal Osmaans (Turks: Osmanlıça).


Turks - Inhoud

Hier vindt u alles wat nodig is om Turks te spreken, schrijven en lezen. U wordt uitgenodigd om aan te vullen en te verbeteren waar nodig.

Lessen

  • Les 1 - Groeten
  • Les 2 - Kennis maken
  • Les 3 - Algemene zinnen
  • Les 4 - Handige vragen (Medisch)
  • Les 5 - Persoonlijke voornaam woorden
  • Les 6 - De namen van lichaamsdelen

Vocabularium (Woordenschat)

Grammatica


http://www.mylanguageexchange.com/


 
Mogelijkheden om Turks te studeren

Portaal:Allochtone talen in Nederland - Turks

Cursussen van Altaïsche talen
Turks

Wikipedia
Deze pagina is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License (GFDL) en nog niet onder CC-BY-SA. Klik hier voor meer informatie.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.