Transfusiegeneeskunde/Over het boek

Uit Wikibooks

Transfusiegeneeskunde

 1. Over het boek
 2. Inleiding
 3. Bloedtransfusie in prematuren en neonaten
  1. Anemie in prematuren
  2. Anemie in neonaten
  3. Trombocytopenie
  4. Foetale & Neonatale Alloimmuuntrombocytopenie (FNAIT)
  5. Plasmatransfusie
  6. Wisseltransfusie
  7. Massale transfusie

Algemeen[bewerken]

Dit wikiboek heeft als doel het aanbieden van een platform voor het delen van klinisch- en probleemgeoriënteerde specialistische kennis voor en door klinische professionals. Stichting Sanquin bloedvoorziening is initiatiefnemer van dit project en brengt eigen kennis vanuit Klinisch Consultatieve Dienst, Donorartsen, Sanquin Diagnostiek en Plasmaproducten en vanuit de Researchafdelingen van de bloedbank divisies en Sanquin Research. Het is nadrukkelijk de bedoeling de kennis in het openbare domein te brengen via inbreng van professionals uit het gehele veld van de transfusiegeneeskunde. Een wikiboek is uitermate geschikt om beschikbare kennis op eenvoudige wijze open te stellen voor professionals in het bloedtransfusieveld en er kan op eenvoudige maar gestructureerde wijze snel tot kennisuitwisseling en consensus worden gekomen over nieuwe wetenschappelijke en medische ontwikkelingen leidend tot een betere behandeling van patiënten met bloed- en plasmaproducten via een klinisch probleemgeoriënteerde aanpak en casuïstiek. De informatie die te vinden is in dit wikiboek is gebaseerd op de richtlijn bloedtransfusie 2011.

Aansprakelijkheid[bewerken]

De auteurs van dit Wiki-boek aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van het gebruik van de informatie, noch voor eventuele fouten in de informatie of voor de gevolgen van onvolledigheid of onjuistheid. Gebruik van dit Wikiboek is geheel voor eigen risico.

Richtlijnen[bewerken]


De auteurs hebben een aantal richtlijnen opgesteld voor het gebruik en het bewerken van de inhoud van het wikibook over transfusiegeneeskunde. Deze richtlijnen zullen bijdragen aan een uniform geheel. Het staat u vrij om suggesties of ideeën te melden op de overlegpagina.

 • Voorkom plagiaat!! Dit is onder meer het kopiëren en plakken van een abstract of een samenvatting. Dit zijn onderdelen met copyright.
 • Citeer uw bronnen! Om een uniforme stijl aan te houden kunt u voetnoten plaatsen in de tekst doormiddel van de gebruikte bron en eventueel bijbehorende link tussen de volgende code te plaatsen: .<ref> hier uw brongegevens</ref>. Dit ziet er dan als volgt uit: [1] De volledige referentie komt dan onderaan de pagina terecht onder het kopje 'referenties'.
 • Naast PubMed kunt u bijvoorbeeld ook gebruik maken van Google Scholar of andere literatuur databases.
 • Linken naar een volledige tekst of een pdf bestand is prima. Bedenk echter wel dat niet iedereen toegang heeft tot dit soort bestanden. Probeer daarom ook altijd te linken naar artikelen of bestanden die voor iedereen toegankelijk zijn.

Referenties[bewerken]

 1. Richtlijnen bloedtransfusiebeleid; Centraal BegeleidingsOrgaan voor de intercollegiale toetsing; [1]
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.