Maatschappijleer/Maatschappijleer 5 vwo: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
===== Beeldvorming en gevolgen =====
 
Wij creëren ons beeld van de werkelijkheid op basis van de informatie die we ontvangen. Dat deze informatie zo betrouwbaar en volledig mogelijk is, is dus van belang. Dit is echter niet altijd het geval: de zender kan de informatie veranderen of beperken omdat dit voor hem voordeliger is. Om als journalist zo betrouwbaar en volledig mogelijk te kunnen werken zijn er 2 dingen nodig: '''1.persvrijheid''': de journalisten moeten de vrijheid hebben om te publiceren, zonder gehinderd te worden door de overheid(racistische/discriminerende/beledigende uitlaten zijn verboden). '''2.vrijheid van nieuwsgaring''': journalisten moeten toegang krijgen tot relevante documenten en deze zonder bemoeienis van de overheid kunnen publiceren.
[[File:Censorship in cinema.jpg|thumb|upright=1.5|Censuur op videomateriaal]]
 
Wij creëren ons beeld van de werkelijkheid op basis van de informatie die we ontvangen. Dat deze informatie zo betrouwbaar en volledig mogelijk is, is dus van belang. Dit is echter niet altijd het geval: de zender kan de informatie veranderen of beperken omdat dit voor hem voordeliger is. Om als journalist zo betrouwbaar en volledig mogelijk te kunnen werken zijn er 2twee dingen nodig: '''1.persvrijheid''': de journalisten moeten de vrijheid hebben om te publiceren, zonder gehinderd te worden door de overheid(racistische/discriminerende/beledigende uitlaten zijn verboden). '''2.vrijheid van nieuwsgaring''': journalisten moeten toegang krijgen tot relevante documenten en deze zonder bemoeienis van de overheid kunnen publiceren.
#'''persvrijheid''': de journalisten moeten de vrijheid hebben om te publiceren, zonder gehinderd te worden door de overheid(racistische/discriminerende/beledigende uitlaten zijn verboden).
#'''vrijheid van nieuwsgaring''': journalisten moeten toegang krijgen tot relevante documenten en deze zonder bemoeienis van de overheid kunnen publiceren.
 
Als de berichtgeving in een land gecontroleerd wordt dan spreken we van '''censuur'''. Als de informatie bewust verdraaid wordt, dan spreken we van '''manipulatie'''.
Vormen van manipulatie zijn:
Vormen van manipulatie zijn: '''1.propaganda''': er wordt hier bewust eenzijdige informatie gegeven om de mening van de mensen te beïnvloeden. '''2.indoctrinatie'''(meest extreme vorm): waarbij langdurig, systematisch en dwingend eenzijdige opvattingen worden opgedrongen met de bedoeling dat het publiek deze kritiekloos accepteert.
#'''propaganda''': er wordt hier bewust eenzijdige informatie gegeven om de mening van de mensen te beïnvloeden.
Vormen van manipulatie zijn: #'''1.propaganda''': er wordt hier bewust eenzijdige informatie gegeven om de mening van de mensen te beïnvloeden. '''2.indoctrinatie'''(meest extreme vorm): waarbij langdurig, systematisch en dwingend eenzijdige opvattingen worden opgedrongen met de bedoeling dat het publiek deze kritiekloos accepteert.
 
Gemanipuleerde informatie kan grote gevolgen hebben op ons wereldbeeld. Als een journalist er bijvoorbeeld voor kiest om de identiteit van een crimineel expliciet te vermelden, kan dat leiden tot '''stereotypering''' oftewel '''generaliseren''' en '''vooroordelen'''(mensen gaan dan misschien denken dat bijvoorbeeld veel Poolse mensen criminelen zijn). Mensen gebruiken vooroordelen en stereotypen vaak om zich af te zetten tegen andere groepen. Het gevaar hiervan is dat het kan leiden tot intolerantie en discriminatie(op grond van bijvoorbeeld ras, sekse, geloof, uiterlijk).
5.878

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu