Naar inhoud springen

Programmeren in TI-83+ Assembly/Controle/Voorwaarden

Uit Wikibooks

Programmeren in TI-83+ Assembly

Voorblad / Inhoudsopgave

Assembly-basis

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · T

Controle

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · T

Geheugenbeheer

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · T

Input en output

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · T

Tekenen

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · T

Registers en procedures

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · T

Applications

1 · 2 · 3 · 4 · T

Gebruikersvariabelen

1 · T

Extra

1 · T

Speciaal

Een bekende structuur die in heel veel programma's voorkomt, is de if-then-structuur, dit is een structuur die een stuk code alleen uitvoert als een voorwaarde waar is. In Assembly gaat dit iets moeilijker...

cp[bewerken]

Als eerste is de instructie cp van belang. Deze doet hetzelfde als sub, maar slaat het resultaat niet op. Wat hebben we er dan aan? De vlaggen worden wél ingesteld. Zie dit voorbeeld.

    sub 8

Stel je voor dat a 8 was, staat er nu 0 in a. De Zero-vlag is dus ingesteld op 1, want de uitkomst is 0.

    cp 8

Stel je voor dat a 8 was, is de Zero-vlag dus ook ingesteld op 1, want de uitkomst van de som is 0, maar er staat nog steeds 8 in a. Als a bijvoorbeeld 9 was geweest, is de Zero-vlag dus 0.

Voorwaarden gebruiken[bewerken]

Om een voorwaarde te kunnen gebruiken, hebben we dus iets nodig dat kijkt of de Zero-vlag 0 is. Kijk eerst naar dit voorbeeld:

    jp z, Label

Dit springt alleen naar Label als de Zero-vlag 1 is. Als de Zero-vlag 0 is, gaat de uitvoering gewoon verder na de instructie. Op deze manier kun je dus een voorwaarde stellen. De voorwaarden die je kunt gebruiken:

Voorwaarde Werking
z Voert de actie alleen maar uit, als de Zero-vlag 1 is. Ofwel, als je een cp hebt uitgevoerd, alleen als a gelijk is aan het cijfer achter cp.
nz Voert de actie alleen maar uit, als de Zero-vlag 0 is. Ofwel, als je een cp hebt uitgevoerd, alleen als a niet gelijk is aan het cijfer achter cp.
c Voert de actie alleen maar uit, als de Carry-vlag 1 is. Ofwel, als je een cp hebt uitgevoerd, alleen als het resultaat van de aftreksom kleiner is dan 0, dus alleen als a kleiner is dan het cijfer achter cp.
nc Voert de actie alleen maar uit, als de Carry-vlag 0 is. Ofwel, als je een cp hebt uitgevoerd, alleen als het resultaat van de aftreksom niet kleiner is dan 0, dus alleen als a groter dan of gelijk is aan het cijfer achter cp.

Deze voorwaarden kun je gebruiken achter de volgende instructies: jp, jr, call en ret.

Opdracht[bewerken]

Maak een programma dat het register a instelt op 4. Laat het programma dan controleren of a inderdaad 4 is; schrijf een bericht naar het scherm om het resultaat te laten weten.

← Het register f Voorwaarden Loops →
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.