Naar inhoud springen

Overklokken/Verhoudingen

Uit Wikibooks

Stelt u zich eens voor dat de computer een F1-auto is dat een pitstop maakt. Er zijn drie monteurs bij de pitstop. De 1e monteur moet de auto tanken, de 2e wisselt de voorbanden en de 3e de achterbanden. Als het wisselen van de voorbanden een seconde duurt, het wisselen van de achterbanden twee seconden en het bijtanken drie seconden dan zal de totale pitstop drie seconden duren, ongeacht of het wisselen van de banden sneller gaat of niet. Zo is het ook met de frequenties van de FSB, geheugen en CPU.

Over de afgelopen jaren is er een kloof ontwikkeld tussen de processorsnelheid en de geheugensnelheid. Door slimme technologieën Zoals DDR en Dual-Channel is de kloof steeds kleiner geworden, dan wel niet compleet gedicht. De mooiste verhouding tussen de processor, FSB en geheugen is 1:1.

Stel een processor werkt op 200 Mhz en het geheugen op 150 Mhz. Dit houdt in dat een op de vier klokcyclussen, de snelheid van de computer totaal afhankelijk is van de snelheid van het geheugen. Hier vindt dus een grote snelheidsverlies plaats. Kijk voor het overklokken naar deze verhoudingen, het is uitermate verstandig om over te klokken met een verhouding van 1:1 omdat dit voor een optimale snelheid zorgt. Bij het aanschaffen van eventuele nieuwe hardware is dit ook een aspect die u zeker in de gaten moet houden. Het zou jammer zijn als u te snel geheugen koopt en dus te veel betaalt voor een geheugenbank die niet ondersteund wordt door de FSB, of processor.

De frequentie van de southbridge is vaak door middel van een verdelingsfactor bepaald op basis van de FSB. Het kan zijn dat als u de frequentie van de FSB hoger zet dan de fabrieksinstellingen, u ook de frequentie verhoogt van de minder snelle onderdelen die op de southbridge staan aangesloten: dit is ongewenst. Hiermee wordt niet de snelheid verhoogd van deze apparaten, de kans is groot dat u deze onderdelen zelfs beschadigd. Bij een overklok-vriendelijk moederbord kunt u deze frequenties op slot zetten (locken).Overklokken
Disclaimer | Inleiding | Koeling | De theorie | Architectuur | Snelheidsverhoudingen | Software | Aan de slag | Troubleshooter & FAQ | Terminologie


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.