Naar inhoud springen

Overklokken/Software

Uit Wikibooks

Om bij het overklokken een duidelijk beeld te krijgen van de hardware waarop gedraaid wordt en de instellingen daarvan, is het makkelijk om daar een programma voor te gebruiken in plaats van in het BIOS te kijken. Behalve een overzicht van de hardware willen we ook weten of de PC stabiel loopt. Als er na het overklokken opnieuw wordt opgestart, geeft dat nog geen garantie dat de PC stabiel is. Allereerst worden een aantal programma's met u besproken die handig zijn bij het overklokken van uw pc.

CPU-Z[bewerken]

CPU-Z is een klein, gratis programma dat onder andere weergeeft wat de FSB is, de Vcore, de Latency's enzovoorts. Het geeft ook weer wat voor type moederbord en processor er in de computer zit. Daarnaast wordt het programma geleverd met een validation tool. Dit is een tool die valideert dat uw computer op een bepaalde snelheid loopt. Een hoop tweakers pronken graag met snelheden die zijn computer niet draait, waardoor ze hoger in een bepaalde ranglijst staan. Deze tool gaat deze groep "valsspelers" tegen. En als je een wereldrecord voor je CPU verbreekt, kom je uiteraard bovenaan te staan.

HWiNFO[bewerken]

HWiNFO is een programma dat een duidelijk overzicht geeft van de hardware, temperaturen en snelheden van de computer. Het kan ook sensoren uitlezen, de SPD data uitlezen van de geheugenmodules, S.M.A.R.T data uitlezen van harde schijven, en nog veel meer.

En het mooiste: het is ook nog freeware.

SuperPi[bewerken]

SuperPi is een programma dat uiterst geschikt is om de computer te benchmarken. Hierbij laat het programma de computer het getal Pi uitrekenen tot een bepaalde grootte variërend van 16 kilobyte tot 32 megabyte. De tijd die hiervoor nodig is, is een maat voor de snelheid van de computer.

Let wel op bij benchmarken dat u alle onnodige programma's afsluit, deze beïnvloeden namelijk de prestaties van uw computer. Waar u ook op moet letten bij multicore processoren dat wel alle cores worden gebruikt. Is dit niet het geval, start dan het programma twee of vier keer tegelijkertijd, afhankelijk van het aantal cores van uw processor. Of als je dat niet wilt: wPrime is een multithreaded kloon van SuperPi, dat wil zeggen dat hij Pi uitrekent op alle cores/rekenkernen.

Externe links[bewerken]

CPU-Z download pagina
HWiNFO
SuperPi wPrime, multithreaded SuperPi-kloon


Overklokken
Disclaimer | Inleiding | Koeling | De theorie | Architectuur | Snelheidsverhoudingen | Software | Aan de slag | Troubleshooter & FAQ | Terminologie


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.