Naar inhoud springen

Overklokken/Architectuur

Uit Wikibooks
Overzicht van een moederbord
DDR Geheugen

Het belangrijkste onderdeel op een moederbord is de northbridge-chip. Deze chip bepaald voor een groot gedeelte de eigenschappen van het moederbord zelf. De northbridge staat in contact met de processor, het geheugen, de PCIe of AGP port en de southbridge. Bij het verhogen van de frequentie van de FSB worden dus ook de frequenties van al deze apparaten versneld. Het is belangrijk dat de frequentie naar de PCIe of AGP port wel standaard blijft; er vind geen snelheidsverbetering plaats bij het verhogen van deze frequenties en kunnen schadelijk zijn voor de hardware. De standaardfrequentie van de PCIe port is 100 MHz.

De southbridge is verantwoordelijk voor het aansturen van de IDE en SATA apparaten, USB, firewire en de PCI sloten. Op het moment dat de frequentie van de FSB wordt verhoogd, worden ook deze frequenties verhoogd omdat deze met elkaar in verband zijn. Dit is een ongewenst effect: Deze hardware is niet in staat om te communiceren op een hogere frequentie, net zoals de PCIe/AGP port omdat ze de data niet snel genoeg kunnen verwerken. Houdt hier rekening mee met het overklokken en zet de frequentie van de PCI-apparaten op een standaard 33,3 MHz.

Processor vs. FSB[bewerken]

Het kan gebeuren dat bij het overklokken van een computer de processor de zwakke schakel in de ketting is, aangezien de frequentie van de FSB een direct verband heeft met de processorsnelheid. Als dit het geval is en als u een AMD processor heeft is het verstandig om de multiplier van de processor te verlagen. Hierdoor verlaagt inderdaad ook de snelheid van de processor maar dit maakt het wel mogelijk om een hogere FSB frequentie te halen, wat uiteindelijk de bedoeling is.

Met een hogere processorfrequentie gaat het rekenwerk inderdaad sneller, maar op een gegeven moment heeft het geen rendement meer om hogere kloksneleden te realiseren omdat de FSB de processor niet kan bijhouden. Daar komt bij dat bij het overklokken van de FSB de algehele prestaties van de PC verbeteren in plaats van alleen de processor. Er wordt dus een hoger rendement behaalt als de processor met een snelheid van 12x233 MHz loopt in plaats van 14x200 MHz.

Bij de meeste Intel-processoren kan de multiplier echter niet aangepast worden. Er zijn wel een aantal series processoren die dat wel kunnen. Hierbij moet u ook een moederbord hebben die deze functie ondersteunt. Hiervoor kunt u het beste het internet raadplegen over welke series wel en welke series niet overgeklokt kunnen worden.

De processor werkt met twee signalen: aan en uit. Het onderscheid van deze signalen detecteert de processor door het voltage dat door de vele transistoren gaat. Zo is bijvoorbeeld 1,2 volt UIT en 1,4 volt AAN. Bij een hoger ingestelde FSB kan het voorkomen dat deze signalen in voltage afnemen waardoor de processor geen duidelijk beeld meer heeft of het signaal AAN of UIT is waardoor de processor instabiel wordt. Dit probleem is te verhelpen door het voltage op de processor te verhogen. Hierdoor kan er een goede migratie van elektronen plaats vinden. Het verhogen van de VCore wordt gedaan in de BIOS. Doe dit wel in kleine stapjes van bijvoorbeeld 0,025 volt. Bij het verhogen van de VCore zal de temperatuur van de processor ook aardig toenemen, houdt hier rekening mee.

Het kan echter ook voorkomen dat na het overklokken van de FSB de Vcore omlaag kan terwijl dit niet ten koste gaat van de stabiliteit. Hiermee kan de warmteontwikkeling in een processor aardig afnemen. Bij instabiliteit kunt u veilig met kleine stapjes de Vcore weer verhogen.

Geheugen vs. FSB[bewerken]

Het intern geheugen van een computer maakt ook gebruik van de FSB. Het geheugen heeft echter geen multiplier en daarom is de snelheid van de FSB volledig afhankelijk van de FSB. Er zijn verschillende geheugentypes maar tegenwoordig wordt alleen maar gewerkt met DDR geheugen. DDR staat voor Double Data Rate. Uit deze naam kunnen we opmaken dat per kloksyclus er twee keer data wordt verstuurd, met uiteraard dezelfde busbreedte als die van de FSB.

De meeste fabrikanten promoten dat hun geheugenmodules een frequentie van bijvoorbeeld 533 MHz hebben. De fabrikant verdubbeld zijn frequenties omdat er twee keer per klokcyclus data wordt verzonden waardoor je uiteindelijk het effect krijgt van een dubbele frequentie, dit wordt de effectieve frequentie genoemd. In de realiteit is deze frequentie de helft, deze frequentie wordt de werkelijke frequentie genoemd. Let hier op tijdens het overklokken dat u de frequenties niet instelt op zulke hoge waardes. U zult zeker niet kunnen draaien op deze snelheden!


Overklokken
Disclaimer | Inleiding | Koeling | De theorie | Architectuur | Snelheidsverhoudingen | Software | Aan de slag | Troubleshooter & FAQ | Terminologie


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.