Overklokken/Inleiding

Uit Wikibooks

In dit document wordt een duidelijke beschrijving gegeven van wat overklokken precies inhoudt, wat de risico’s ervan zijn en hoe overklokken in z'n werk gaat.

Overklokken is de kunst van het verhogen van de interne frequenties van de computer, waardoor de computer sneller kan gaan. Dit is echter niet zonder risico’s. Als de computer te hoog wordt overgeklokt kan hij instabiel worden, hardware beschadigen of zelfs opgeblazen worden. Sowieso hebt u geen recht meer op garantie als de hardware wordt overgeklokt.
Het voordeel van overklokken is dat er meer uit de computer te halen is zonder nieuwe hardware te kopen. Een grote groep tweakers ziet het overklokken van een computer ook als een hobby.

Er zijn voor pc’s twee fabrikanten van processors: AMD en Intel. Beide fabrikanten hebben een samenwerkingsverband, maar toch zijn er onderlinge verschillen. Intel werkt met lagere kloksnelheden van de processor, hun architectuur is beter dan AMD, maar Intel is vrij duur. AMD-processoren hebben een hogere kloksnelheid, zijn wat slomer dan Intel bij dezelfde kloksnelheid vanwege hun architectuur, zijn goedkoper en kunnen vrij makkelijk overgeklokt worden. Hierover later meer.

De koeling van een computer is essentieel. Bij hoge temperaturen wordt de computer instabiel. Bij een lage temperatuur van uw computer kunt u betere overklokresultaten verwachten. Als u een standaard koeler hebt, is het de moeite waard om te investeren in een andere koeler. Deze zijn vaak geproduceerd van hoogwaardig materiaal en zijn in staat om meer warmte naar de buitenlucht af te voeren. De kosten van een processorkoeler liggen tussen de twintig en de veertig euro.

Om de temperatuur in uw computerkast zelf laag te houden kunt u een casefan halen. Deze kosten rond de tien euro per stuk en zijn ook zeker de moeite van aanschaffen waard. Ook een goed idee is om de computer schoon te maken van stof, en de koelpasta te vervangen om de zoveel tijd. Computerkoeling (en dus overklokken) kan je eigenlijk zo extreem maken als je wilt, van simpele luchtkoelers tot waterkoeling, phase-change en zelfs vloeibare stikstof of helium-koeling. Peltierelementen waren ook eens ietwat populair, maar tegenwoordig zijn ze zowat helemaal verdrongen door all-in-one/gesloten waterkoelsystemen.

Het is verstandig om voor het overklokken een doelstelling te bepalen over tot welke snelheden u wilt overklokken en om wat onderzoek te doen over uw computer en op te schijven wat de huidige instellingen zijn. Zo heeft u een goed overzicht van wat de huidige stand is van uw computer.

Wat voor hardware heb ik?

Er zijn verschillende programma’s die een uitgebreide lijst geven van de hardware van uw computer zoals HWiNFO en CPU-Z. Met name is het type moederbord, processor en geheugen belangrijk.

Wat is de temperatuur van mijn processor?

De temperatuur van uw processor is een belangrijke indicator bij het overklokken. Bij hoge temperaturen wordt de computer instabiel.

Wat voor overklokresultaten zijn haalbaar met mijn processor?

Hiervoor kunt u mooi gebruik maken van een zoekmachine. Laat u niets wijsmaken wat overklokresultaten betreft met een rendement van 200%. Dit is niet haalbaar! Met uitzondering van extreme gevallen met vloeibare stikstof of heliumkoeling, maar dat is iets wat de gemiddelde computergebruiker niet doet.

Wat is de huidige snelheid van m’n computer?

Het kan in sommige gevallen zijn dat uw computer na het overklokken even snel is. Het beste is om een aantal benchmarks te bepalen van uw computer. Hiervoor kunt u het programma SuperPi gebruiken.

Hoe controleer ik of mijn overklok stabiel is?

Draai het programma Prime95, dit belast de rekenkernen 100%, de meeste overklokkers vinden een overklok stabiel als Prime95 24 uur draait zonder fouten of dat de computer vastloopt/uitvalt.

Hoe hoog is de spanning van mijn processor?

Als de computer instabiel wordt na het overklokken en de temperatuur is relatief laag, dan kunt u proberen de spanning van de processor te verhogen. Hierdoor kan de computer een stuk stabieler worden. Een nadeel is, behalve dat de hardware kan beschadigen dat de processor extra warm wordt. Hou dus de temperatuur dus goed in de gaten!

Te hoge spanning, ondanks lage temperaturen, is ook schadelijk. Intel Haswell processors houden bijvoorbeeld niet van spanningen boven 1.3v, daarboven en de levensduur van de CPU gaat hard achteruit

En het overklokken van laptops kun je eigenlijk helemaal vergeten, alleen in uitzonderlijke gevallen zoals bij sommige gamelaptops zijn de processors te overklokken.


Overklokken
Disclaimer | Inleiding | Koeling | De theorie | Architectuur | Snelheidsverhoudingen | Software | Aan de slag | Troubleshooter & FAQ | Terminologie


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.