Naar inhoud springen

Overklokken/Aan de slag

Uit Wikibooks

Nu we wat meer achtergrondinformatie hebben over het overklokken in het algemeen is het tijd om aan de slag te gaan. We hebben opgeschreven wat de huidige instellingen zijn en wat de temperaturen zijn.

Het veranderen van de kloksnelheden doen we in het BIOS-menu. Vlak na het aanzetten van de computer drukken we op de F1 toets of DEL. Vervolgens zien we een op het oog oude stijlmenu met hoogstwaarschijnlijk een blauwe achtergrond. Ga vervolgens naar de keuze Advanced BIOS setup. Namen kunnen per BIOS-versie verschillend zijn, maar na even zoeken zult u het vast vinden.

Vervolgens komt u in een submenu waar de keuze CPU Configuration of iets vergelijkbaars staat. Ga hier naartoe. U zult nu een menu te zien krijgen, vergelijkbaar met de onderstaande afbeelding.

Uit de afbeelding op de vorige pagina kunnen we een aantal dingen uit opmaken:

  • De CPU frequentie (lees FSB) is 200 Mhz.
  • De geheugenklok staat ook op 200 Mhz.
  • De processor multiplier is 9x
  • We hebben een verhouding van 1:1

Momenteel staat de overclock mode op automatisch. Allereerst willen we deze op handmatig zetten. Dit doen we door op ENTER te drukken en Manual te kiezen.

Vervolgens gaan we de FSB frequentie verhogen met stapjes van vijf of tien, samen met de geheugenfrequentie. Het voltage van de processor laten we voor wat het is, deze veranderen we pas later als we merken dat het systeem instabiel is.

Noteer de nieuwe instellingen op een papiertje en sluit het BIOS-menu. Start de computer vervolgens opnieuw op in Windows en start het programma Everest. Onder “TOOLS” kunt u de optie “System Stability Test” vinden. Vink alle opties aan behalve die van de harde schijf en start vervolgens de test. Als de temperatuur van de CPU niet te hoog oploopt en het systeem na ongeveer een kwartier nog steeds stabiel is, kunnen we de computer opnieuw opstarten in het BIOS-Menu en de frequentie van de FSB verhogen totdat we tevreden zijn met het behaalde resultaat. Als de computer onstabiel wordt of als de temperatuur van de CPU te hoog wordt, probeer dan een lagere frequentie. Het is altijd nuttig om een stresstest te doen bij een nieuwe instelling. Een computer wordt namelijk warmer als hij aan het werk wordt gezet.


Vastloper[bewerken]

Het kan gebeuren dat na het overklokken de PC niet meer wil opstarten of, in het erge geval niet meer aan wil. Dit kan meerdere redenen hebben: Vcore te laag, FSB te hoog, CPU kan het niet aan enz. enz. Hieronder staat een overzicht van wat de bottleneck zou kunnen zijn bij een bepaalde vastloper.

Vastlopen bij opstarten Windows[bewerken]

Als de computer blijft hangen tijdens het opstarten van Windows ligt het probleem vrijwel altijd aan het geheugen. Deze fout is herkenbaar door de "Blue Screen Of Death."

Vlak na het opstarten uitvallen[bewerken]

Als de computer op een onwillekeurig tijdstip uitvalt ligt het probleem vrijwel altijd aan de koeling van de processor of northbridge. De voeding kan ook niet goed meer zijn.

Geen beeld bij opstarten[bewerken]

Dit probleem komt voor bij een te hoge FSB of opgeblazen moederbord. Zet de computer uit en start vervolgens opnieuw op. Werkt dit niet zult u de BIOS moeten resetten.

Computer gaat niet meer aan[bewerken]

Dit probleem komt voor bij een verkeerde instellingen in de BIOS en los je soms op door deze te resetten. Voor de rest kan het komen door een opgeblazen moederbord, processor of geheugen. Probeer de kapotte onderdelen uit te sluiten.

Overklokken
Disclaimer | Inleiding | Koeling | De theorie | Architectuur | Snelheidsverhoudingen | Software | Aan de slag | Troubleshooter & FAQ | Terminologie


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.