Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Warkruid

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Warkruid (Cuscuta) is een geslacht van parasitaire planten uit de Windefamilie (Convolvulaceae). Het geslacht bevat ongeveer tweehonderd soorten die wereldwijd voorkomen.

Alle soorten van het geslacht zijn eenjarige klimmende parasitaire planten, die groeien op hun waardplant in een draadachtige structuur. Per soort verschilt de waardplant.

Na kieming van het zaad wordt er een wortel gevormd. Zodra de zaailing een geschikte waardplant gevonden, verdwijnt de wortel. Vindt de zaailing binnen de eerste paar dagen geen waardplant dan sterft hij. Wanneer warkruid contact maakt met zijn waardplant, draait de plant zicht om zijn gastheer en dringt hij de vaten van stengel met boorwortels binnen. Hierdoor krijgt warkruid zijn voedingstoffen en heeft de plant geen contact meer nodig met de bodem.

Volwassen planten hebben geen of sterk gereduceerde bladeren (2 mm grote schubjes) en bladgroen is nauwelijks aanwezig. De planten zijn vaak geel, oranje of rood van kleur.

De witte bloemen zijn tweeslachtig, radiaal symmetrisch en meestal vier of vijftallig. De bloemkroon is buisvormig.

Warkruid is de enige parasitaire geslacht in de familie van de windeplanten. Het geslacht wordt soms ook onderbracht in de Warkruidfamilie (Cuscutaceae), echter de Angiosperm Phylogeny Group heeft het geslacht na moleculair genetisch onderzoek ondergebracht bij de Windefamilie.

Soorten

Verdwenen uit Nederland:

Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Cuscuta op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Warkruid
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.