Leer jezelf ecologisch tuinieren/Trompetboom

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Trompetboom (Catalpa) is een geslacht van bomen die tot de Trompetboomfamilie (Bignoniaceae) behoren. Het geslacht omvat een tiental soorten uit het noorden van de Verenigde Staten en Oost-Azië. De enkelvoudige bladeren staan per drie of zijn tegenoverstaand (drie knoppen per knoop). De bloemen ontstaan in grote eindstandige pluimen. Ze hebben een klok-trompetvorm, tweelippig, bovenaan in twee kleinere en onderaan met drie grotere lobben. Ze zijn roomwit-geel. De bloemkelk is onregelmatig gespleten. Er zijn vijf meeldraden en een staminodium. Slechts twee meeldraden zijn goed ontwikkeld. Als de bloem pas open is wijken de twee stempellobben nog uiteen. Na insectenbezoek klappen ze naar elkaar toe. Een bijzondere eigenschap van de planten is dat ze muggen en vliegen op afstand houden.

Soorten
Nog niet beschreven

De Bolcatalpa draagt soms het verkeerde synoniem Catalpa bungei. Dat is echter een andere, kleine catalpa, die in tegenstelling tot Catalpa bignonioides 'Nana' wel bloeit. Op de speeltuin in Rochefort (Ardennen), staan exemplaren van de echte Caltapa bungei.

Etymologie

De botanische naam Catalpa is afgeleid van het Cherokese 'catawba'. Deze Indianen gebruikten delen van deze boom als geneesmiddel. Als een bloem apart bekeken wordt, blijkt dat deze de vorm heeft van een trompet, vandaar de Nederlandse naam.

Standplaats

Ze vragen een wat beschutte standplaats, anders kan in strenge winters het hout stuk vriezen. Elke goede frisse grond is geschikt. Ideaal is zandige leem.

Ziekte

De planten kunnen worden aangetast door meeldauw, een schimmel die de bladeren met een witte waas bedekt. Deze aantasting is relatief onschadelijk. Opvallend is dat vooral jonge, nog niet geheel volgroeide bladen worden aangetast. Zelden gaat het om volgroeide bladen.

Een ernstiger schimmelziekte is de verwelkingsziekte, waarbij delen van de plant plotseling (in enkele dagen) verdorren. Alleen door de scheut die verdroogt ver onder de aantasting weg te snijden/af te zagen kan de rest van de boom soms gered worden. Deze ziekte komt vooral voor op vochtige bodems, waar de schimmel beter gedijt. Overigens komt de schimmel in elke grond voor.

Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Catalpa op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Trompetboom
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.