Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Tradescantia

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Tradescantia is een geslacht van ongeveer 70 soorten overblijvende planten in de familie Commelinaceae.

Het geslacht is vernoemd naar twee Britse hoveniers: John Tradescant sr. (-1638) en zijn zoon John Tradescant jr. (-1662): beiden waren tuinman aan het hof van koning Karel I van Engeland. In het Engels wordt het geslacht meestal "spiderwort" genoemd.

De planten in dit geslacht zijn inheems in de Nieuwe Wereld, waar hun verspreidingsgebied zich uitstrekt van zuid-Canada tot noord-Argentinië.

Het zijn kruidachtige planten van 30-60 cm hoog. Gewoonlijk kan men hen alleenstaand of in groepjes vinden in beboste gebieden en in velden. De bladeren zijn langwerpig, smal, en grasachtig tot lancetvormig. Ze zijn 3-45 cm lang. De tweeslachtige bloemen kunnen wit, roze of paars zijn. Ze hebben drie kroonbladen en zes meeldraden. Vaak groeien ze eindstandig. De doosvruchten zijn 3-hokkig. Behalve bij T. spathacea bevatten zij steeds 2 zaden per hok.

De eerste soort in dit geslacht die beschreven werd is Tradescantia virginiana; deze is inheems langs de oostkust van de Verenigde Staten van Alabama tot Ontario. Ze werd in 1629 in Europa geïntroduceerd, en heeft de laatste tijd de neiging om in Nederland ook in het wild te overleven.

Soorten

Het geslacht bevat ook soorten die vroeger in de geslachten Campelia, Cymbispatha, Mandonia, Neomandonia, Neotreleasea, Rhoeo, Separotheca, Setcreasea, Treleasea en Zebrina thuishoorden.

Nog niet beschreven
Externe links
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Tradescantia op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Tradescantia
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.