Leer jezelf ecologisch tuinieren/Sleutelbloemfamilie

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

De sleutelbloemfamilie' (Primulaceae) is een plantenfamilie met meest meerjarige, vaste planten. De bloemkleuren variëren daarbij: geel, blauw, rood, roze, en wit, ook meerkleurig komt voor. De familie komt op het hele noordelijke halfrond voor en op verspreide plakken op het zuidelijk halfrond.

Geslachten

Volgens de 23e druk van de Heukels komen in België en Nederland de volgende vertegenwoordigers voor (vele hiervan worden tegenwoordig, volgens APG, ingedeeld bij de familie myrsinaceae: zie onder).:

Nog niet beschreven
  • Centunculus
  • Glaux
  • Hottonia
  • Trientalis

De samenstelling van de familie wisselt, van auteur tot auteur. De Angiosperm Phylogeny Website [10 nov 2007] veronderstelt 900 soorten in 9 geslachten. Een aantal geslachten die in het Cronquist-systeem (1981) in deze familie werden geplaatst, worden door APG verplaatst naar de familie myrsinaceae. Hieronder vallen ook de bovengenoemde geslachten Anagallis, Glaux, Lysimachia, en Trientalis. Ook is Samolus verplaatst naar de familie theophrastaceae. Overigens volgt de 23e druk van de Heukels deze beslissing niet, maar handhaaft deze geslachten in deze familie.

Een ander bekend geslacht is Soldanella; ook bekend is Dodecatheon, maar dit kan al dan niet ingevoegd worden bij Primula.

Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Primulaceae op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Sleutelbloemfamilie
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.