Leer jezelf ecologisch tuinieren/Reuzenberenklauw

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Heracleum mantegazzianum 01.JPG
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Heracleum mantegazzianum 02 by Line1.jpg 1 Herkulesstaude fg01.jpg 2 Heracleum mantegazzianum 05-2.jpg 3 Heracleum mantegazzianum 02.jpg 4 Heracleum mantegazzianum.jpg 5
Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Het is een in de Benelux als exoot voorkomende plant uit Zuidwest-Azië. In de 19e eeuw is de soort als tuinplant in Europa geïntroduceerd. Ze is nauw verwant aan de Gewone berenklauw, maar veel groter. Omdat de reuzenberenklauw zo kiemkrachtig is en met zijn bladeren al het licht voor andere planten wegneemt, wordt de soort beschouwd als een onkruid. In gebieden die niet begraasd worden drukt de invasieve soort alle andere planten weg; daar komt bij dat hij in de Benelux naast grote grazers en schapen geen natuurlijke belagers kent.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Schermbloemen (Apiaceae)
Geslacht: Berenklauw
Soort: Heracleum mantegazzianum
Grape leaf 01.jpg Blad: De plant heeft klauwvormige bladeren.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Juni tot augustus.

Afhankelijk van de groeiplaats zullen de zaailingen na een of meerdere jaren het bloeistadium bereiken. Het eerste jaar blijft de plant laag (ca. 50 cm), het jaar erop is hij meestal volgroeid. Heeft een variabel aantal schermen vol witte bloemetjes. Na gebloeid te hebben sterft de plant af.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 400 cm.
Under construction icon-blue.svg Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Grondsoort: Verstoord, voedselrijk.
Hazard T.svg Let op!: De reuzenberenklauw is niet giftig, althans in vergelijking met b.v. Monnikskap of de Venijnboom, vooral schapen zijn er dol op. Wel bevat het sap van de plant furocoumarinen, die voor mensen sterk fototoxisch zijn. Blootstelling aan zonlicht na contact met het sap kan bij sommige mensen na 24 uur rode jeukende vlekken veroorzaken, die gevolgd worden door zwelling en blaarvorming (fytofotodermatitis). Het letsel kan eruitzien als een brandwond en het kan twee weken duren voordat het genezen is. Als litteken kan er een bruinverkleuring optreden. Wanneer het sap in de ogen komt, kan dit tot blindheid leiden. Als voorzorgsmaatregel moet dus elk contact met het plantensap vermeden worden; als dit toch gebeurd is, moet het sap zo snel mogelijk afgespoeld worden en moet blootstelling aan zonlicht van de huiddelen die in contact geweest zijn met het sap vermeden worden. Het is verstandig bij het werken met de plant volledig gekleed te zijn (lange broek, lange mouwen, handschoenen). Een veiligheidsbril is, zeker bij mechanische bestrijding, aan te bevelen.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Reuzenberenklauw?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
2/O
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Heracleum mantegazzianum op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Reuzenberenklauw
Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.