Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Neottia

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Neottia is een middelgroot geslacht met een vijftigtal soorten orchideeën uit de orchideeënfamilie. Ze komen vooral in de gematigde streken van zowel het noordelijk- als het zuidelijk halfrond voor. Drie soorten zijn ook in België en Nederland te vinden.

De botanische naam Neottia is afkomstig van het Oudgriekse ‘neotteia’ (nest) en slaat op het wortelstelsel, dat op een vogelnest lijkt.

Soorten

De soorten van het vroegere nauw verwante geslacht Keverorchis (Listera) zijn na recent moleculair onderzoek bij Neottia gevoegd. Daardoor is het geslacht van een twintigtal soorten gegroeid tot vijftig. In Europa komen er drie soorten voor, die ook in België en Nederland te vinden zijn.

De soorten van het geslacht Neottia zijn terrestrische, overblijvende planten (geofyten) met een sterk vertakte tot nestvormige wortelstok.

Het zijn overwegend kleine en onopvallende planten. Een aantal soorten zijn epiparasieten en hebben zelf geen bladgroen.

De sepalen en petalen zijn gelijk en vormen een helm. De lip is lang en tongvormig, aan de top in twee gedeeld met in het midden een groef die nectar bevat. Er is geen spoor. Het gynostemium is kort; het rostellum produceert bij aanraking een kleverige stof waarmee de pollinia aan de kop van de indringer worden vastgehecht.

Neottia komt voor op allerlei gronden en vele biotopen: loof- en naaldbossen, struwelen, vochtige of droge weilanden, kalkgraslanden, parken, tuinen, bermen, van diepe schaduw tot in volle zon.

Referentie
  • Pierre Delforge, 1994.:Guide des orchidées d'Europe, d'Afrique du Nord et du Proche-Orient, Delachaux et Niestlé.
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Neottia op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Neottia
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.