Leer jezelf ecologisch tuinieren/Myosurus

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Myosurus is een geslacht met ongeveer 35 soorten eenjarige planten uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae), wereldwijd verspreid over alle gematigde gebieden met het zwaartepunt in Noord-Amerika. In Europa komen er twee soorten voor waarvan de muizenstaart (M. minimus), ook in België en Nederland te vinden is.

De botanische naam Myosurus is afgeleid van het oudgriekse mus (muis) en oura (staart), een naam gegeven door de Vlaamse botanicus Rembert Dodoens.

De bloemen zijn tweeslachtig en radiaal symmetrisch. Aan de basis van de bloem staan er meestal 5 kleine (tot 4 mm lange) groene halfronde tot lijnlancetvormige kelkblaadjes, voorzien van een spoor, en hogerop tot 5 losstaande, nog kleinere (tot 2,5 mm lange) witte smal spatelvormige tot lijnvormige kroonblaadjes met gebogen, klauwachtige top en voorzien van een honingklier. De bloem bezit verder 5 tot 25 meeldraden met een draadvormige helmdraad en een knotsvormige helmknop, en een langwerpig hoofdje van 10 tot 400 vruchtbeginsels met elk een zaadknop en een stijl. Na de bloei vormen zich ongesteelde, prismavormige nootjes, eindigend in een snaveltje.

Soort

Bronnen

Bron(nen):
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Myosurus op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Myosurus
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.