Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Moerasvaren

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

In België is de soort zeldzaam. In Nederland is de plant algemener. De moerasvaren heeft geen verwanten van hetzelfde geslacht in België en Nederland. De stippelvaren (Oreopteris limbosperma) en de smalle beukvaren (Phegopteris connectilis) maken eveneens deel uit van de moerasvarenfamilie, maar dat zijn typische bosvarens die nauwelijks met de moerasvaren kunnen verward worden. Alleen de kamvaren (Dryopteris cristata) komt in hetzelfde biotoop voor, doch die heeft een duidelijk andere bladvorm en een veel langere steel. Van alle andere varens verschilt de moerasvaren door de verspreid staande bladen die elk apart uit de wortelstok ontspringen.


Alle families?
Familie: Moerasvaren (Thelypteridaceae)
Geslacht: Moerasvaren (geslacht)
Soort: Thelypteris palustris
Rode lijst. Deze in het wild voorkomende plant staat op de rode lijst in Nederland en/of België. Dat betekent dat ze kwetsbaar of (bijna) uitgestorven zijn. Zaai of plant ze en verspreid overtollig zaad.
Wortel: Lange, dunne en zwarte ondergrondse wortelstok.
Blad: Het geheel geeft een slordige indruk van door en over elkaar groeiende bladen. Er zijn twee types bladen, vruchtbare bladen en onvruchtbare bladen. De onvruchtbare bladen verschijnen in mei en juni. De vruchtbare bladen volgen in juli. De bladen zijn helder groen. Er is slechts weinig verschil tussen de twee typen bladen. Ze zijn lancetvormig, onderaan afgeknot en bovenaan tot een spits uitgerekt, en dubbel geveerd. De onvruchtbare bladen zijn tot 60 cm lang, teer gebouwd en hebben brede bladslippen. De vruchtbare bladen zijn tot 1 meter lang en steviger maar hebben smallere slipjes die naar onder omgekrulde bladranden hebben. De lengte van de bladsteel is ongeveer een derde van het blad. De bladsteel is dun en nauwelijks bezet met schubben.
Vrucht: De sporenhoopjes zijn klein en rond, afgedekt met een teer dekvliesje en halverwege tussen de nerf en de bladrand liggend. Ze worden gedeeltelijk beschermd door de omgekrulde bladrand. De sporen zijn rijp van juli tot oktober.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Matig tot voedselrijk. Zon Water
-
Goede buren: Goede buren voor deze plant: De plant is een kensoort voor het moerasvaren-elzenbroek (Thelypterido-Alnetum).
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Moerasvaren?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
O
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Thelypteris palustris op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Moerasvaren


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.