Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Lobelia

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Lobelia is een geslacht van kruidachtige planten uit de Klokjesfamilie (Campanulaceae). Het geslacht telt rond de 200 soorten. Het geslacht is genoemd naar Matthias de l'Obel.

Synoniemen van Lobelia zijn Enchysia, Haynaldia, Isolobus, Laurentia, Mezleria, Neowimmeria, Parastranthus, Rapuntium en Tupa.

Het geslacht komt wereldwijd voor, maar de meeste soorten komen voor in de Neotropen, 69 soorten komen van nature voor in Zuid-Afrika.

Kenmerken

De bladeren zijn meest afwisselend geplaatst. De bloemen verschijnen vaak in druiventrossen. Het vruchtbeginsel is onderstandig. Er ontwikkelt zich een doosvrucht. Bij de bloemen wordt het stuifmeel verspreid voordat de stempel bestoven kan worden, waardoor zelfbestuiving wordt voorkomen. De meeste soorten hebben helder gekleurde bloemen. Veel soorten in de Andes worden door vogels bestoven (kolibries). Andere soorten worden door insecten (bijen en vlinders) bestoven. Ze bevatten een giftig wit melksap, dat ook op de menselijk huid irritatie kan veroorzaken.

Soorten
Nog niet beschreven
  • ' Komen in de Benelux komen in het wild voor.
  • ' ' Worden ook in de tuin gekweekt.

De meeste soorten zijn in de Benelux half winterhard. Meestal moeten we ze daarom ieder jaar opnieuw zaaien. Aan het einde van de winter voorzaaien in een kweekbak en in het voorjaar buiten uitplanten.

Waardplant

Dit geslacht is waardplant voor onder andere de larven van een aantal Lepidoptera-soorten zoals:

De oorspronkelijke indianen van Noord-Amerika gebruikten Lobelia voor het behandelen van ademhalingsproblemen en spierstoornissen. Ook werd het als braakmiddel gebruikt. Lobelia siphilitica werd als geneesmiddel tegen syfilis beschouwd.

Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Lobelia op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Lobelia
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.