Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Lewisia

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Lewisia is een geslacht uit de posteleinfamilie (Portulacaceae). Het geslacht is genoemd naar de ontdekker Meriwether Lewis (1774–1838). Het geslacht kent meer dan twintig soorten.

De soorten kunnen worden gebruikt in een rotstuin. De planten staan het liefst op het noordoosten. Enkele soorten kunnen de volle zon verdragen. De plant heeft leerachtige bladeren en een lange penwortel. Omdat de plant maar een penwortel heeft, is het moeilijk de planten te verpoten.

De soorten komen uit de Rocky Mountains, dat wil zeggen de Amerikaanse staten Californië, Oregon, Nevada en Washington en de Canadese provincie Brits-Columbia]]. Ze groeien op puinhellingen, op uitstekende richels en zelfs in een semi-woestijnklimaat.

Soorten
Lewisia tweedyi

Deze soort is afkomstig uit Brits-Columbia en Washington. De soort groeit in zure grond. De plant bloeit in april en mei met witte of roze bloemen op steeltjes van 5–10 cm.

Lewisia columbiana (sectie Cotelydon)

Deze soort uit Brits-Columbia heeft een kleine rozet en stengels met vrij kleine bloemen, maar bloeit wel uitbundig. De bloem kan diverse kleuren hebben, waaronder wit, roze en lila. De plant houdt van een lichte schaduw en een poreuze grond.

Lewisia rediviva (sectie Lewisia)

Deze soort heeft ronde blaadjes. De plant bloeit in april en mei met roze of witte bloempjes. De soort gedijt het beste op een zonnige, warme plaats in een neutrale grond.

Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Lewisia op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Lewisia
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.