Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Leeuwenklauw

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Leeuwenklauw (Aphanes) is een plantengeslacht met ongeveer 20 soorten in de rozenfamilie (Rosaceae). Planten van dit geslacht komen voor in Europa, Azië en Australië. Een onderzoek uit 2003 gaf aan dat leeuwenklauw mogelijk tot het geslacht Alchemilla (vrouwenmantel) behoort. Het zijn slanke, eenjarige kruiden. De planten zijn sterk vertakt en hebben diep gelobde bladeren op korte bladstelen die bedekt zijn met zacht haar. De kleine groene tot gele bloemen zonder bloemblaadjes groeien in groepen omringd door getande steunblaadjes.

De naam Aphanes betekent onopvallend in het Grieks en verwijst naar de onopvallende bloemen.

Kenmerken

Bij de Europese soorten bevinden de bloemen zich in vier tot tien (zelden tot 20) clusters. Er zijn vier kelkblaadjes. Afhankelijk van de taxonomie is de buitenste kelk klein, ontbreekt zelfs of is bijna even groot als de kelkblaadjes. De bloemen hebben geen kroonbladeren. De enige meeldraad zit vast aan de binnenrand van de platte schijf.

Soorten

Moleculair biologische studies hebben aangetoond dat Aphanes een monofyletische groep is. Het is de zustergroep van de Euraziatische vrouwenmantel (Alchemilla).

  • De eerste versies van dit artikel zijn gemaakt op basis van vertalingen van het Engelstalige artikel Aphanes en het Duitstalige artikel Ackerfrauenmantel, onder de CC-BY-SA licentie.
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Aphanes op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Leeuwenklauw
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.