Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Klokje

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Klokje (Campanula) is een geslacht van ongeveer 300 soorten planten uit de Klokjesfamilie (Campanulaceae). De botanische naam Campanula is het Latijnse woord voor 'klokje'.

De soorten van dit geslacht zijn verspreid over de gematigde streken van het noordelijk halfrond, met de grootste verscheidenheid in het mediterrane gebied ten oosten van de Kaukasus. Het geslacht bevat zowel eenjarige, tweejarige als overblijvende soorten, in hoogte variërend van minder dan 5 cm voor enkele subpolaire en bergsoorten tot bijna 2 m hoge soorten in graslanden en bossen in gematigde streken.

De zittende (ongesteelde) bladeren zijn afwisselend geplaatst en variëren ook op een enkele struik vaak in vorm. De onderste bladeren zijn groter en breder; de kleinere en smallere bladeren zitten bovenaan. De bladrand kan glad of getand zijn, waarbij beiden aan eenzelfde struik kunnen voorkomen. Veel soorten scheiden wit sap af in de bladeren en stengels. De klokvormige bloemen staan in meestal pluimen, maar bij enkele soorten apart. De kleur is meestal blauw tot paars of soms wit tot roze. De bloemkroon is klokvormig, opgebouwd uit vijf vergroeide kroonbladen en vaak 2-5 cm lang. De vrucht is een doosvrucht met talloze kleine zaadjes.

Bekende soorten zijn het Noord-Europese Grasklokje en het Zuid-Europese Campanula medium.

In België en Nederland komen naast het genoemde grasklokje het Ruig klokje en het Rapunzelklokje in enkele streken algemeen voor.

Het sprookje Raponsje van de Gebroeders Grimm is naar het Rapunzelklokje genoemd.

Soorten
Waardplant

Dit geslacht is waardplant voor onder andere larven van een aantal Lepidoptera-soorten en een aantal soorten wilde bijen:

Nog niet beschreven
Referenties en externe links
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Campanula op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Klokje
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.