Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Humulus

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Humulus is een geslacht uit de Hennepfamilie (Cannabaceae).

Soorten

Nog niet beschreven soorten:

Een stof uit de bloem van de vrouwelijke hopplant worden met name gebruikt als bestanddeel van bier. Ook is er voor de siertuin de cultivar Humulus lupulus 'Aureus' met goudgele bladeren.

Hop is een kruidachtige, rechtswindende klimplant die ook in Nederland en België in het wild voorkomt. Het is een meerjarige plant die overwintert als wortelstok. De karakteristieke 'bellen' die in augustus/september aan de vrouwelijke plant groeien en haar bloemen zijn, zijn het deel waarvoor de plant gekweekt wordt. De bitterstoffen uit hop (het lupuline uit de vrouwelijke hopbellen) vormen een bestanddeel van sommige biersoorten. Aanvankelijk werd hop aan bier toegevoegd als conserveringsmiddel, maar tegenwoordig wordt het uitsluitend toegevoegd om de smaak. Zeker in pils, de Engelse bitters en een aantal Belgische speciaalbieren is het onmisbaar.

Teelt

Hop is één van de snelst groeiende planten in het plantenrijk. Hij haalt gemiddeld een groeisnelheid van 10 cm per dag. In een laagbouwcultuur laat men de planten groeien tot zo'n drie meter. Op een hoogbouwplantage is circa 8 meter mogelijk. Een plant kan zo'n twaalf tot twintig jaar oud worden.

Een nieuwe toepassing voor de hopteelt zijn de hopscheuten. De scheuten, vergelijkbaar met taugé en alfalfa, worden gestoken op het ogenblik dat ze nog onder de grond zitten, en worden beschouwd als een delicatesse.

Een complicerende factor bij de teelt van hop is het feit dat de hoeveelheid en de kracht van de werkzame stof afneemt zodra de vrouwelijke bloem is bevrucht. Daarom worden in teeltgebieden tot op vele kilometers van de hopvelden alle mannelijke planten zo snel mogelijk verwijderd.

Het oogsten van de hop vindt eind augustus, begin september plaats.

Effecten van hop

Hopextract is rustgevend en slaapverwekkend en wordt met dit doel soms in thee verwerkt. Ook wordt het beschouwd als maagversterkend. De werkzame stof in hop is Lupuline waaraan soms een oestrogene werking wordt toegeschreven.

De stoffen in rijpe hopbellen bezorgden vroeger mensen die met de hand plukten klachten die de 'hopplukkersziekte' genoemd werden. Ze bestonden uit verschijnselen als hoofdpijn, ademhalingsklachten en huidirritatie.[1]

Externe links

Bronnen

Bron(nen):

Voor een deel van bovenstaande tekst of een eerdere versie daarvan is gebruikgemaakt van de folder "Wat u moet weten over hop", een uitgave van Kasteel Croy te Laarbeek.

  1. Bartels, M., 2007, in: Boeren voor de stad, RAD nr 21, Gemeente Deventer, Deventer
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Humulus op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Humulus
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.