Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Hemlockspar

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Hemlockspar (Tsuga) is een geslacht uit de dennenfamilie (Pinaceae). Het geslacht omvat negen soorten, waarvan er vier van nature voorkomen in Noord-Amerika en vijf in Azië. Het zijn 20-65 m hoge, groenblijvende bomen met een kegelvormige tot onregelmatige kroon en neerhangende takuiteinden. De bladeren zijn naaldachtig, 0,8-4 cm lang en 1,5-3 mm breed, spiraalvormig gerangschikt op de stam maar verdraaid bij de basis. De kegels zijn hangend, 1,5-3,5 cm lang (3,5-7 cm bij Tsuga mertensiana), ovaalvormig tot cilindrisch. Ze zijn rijp in de herfst, zo'n zes tot acht maanden na bestuiving. De zaden zijn 2-4 mm lang en hebben een 8-12 mm lange vleugel.

Soorten

Van het geslacht Tsuga komen in Nederland en België voor:

Andere soorten zijn:

  • Tsuga caroliniana
  • Tsuga chinensis
  • Tsuga diversifolia
  • Tsuga dumosa
  • Tsuga forrestii
  • Tsuga mertensiana
  • Tsuga sieboldii

De Westelijke hemlockspar is de grootste soort. Deze boom kan tot 70 m hoog worden. Het is een bijzonder algemene boom in de Pacific Northwest in Noord-Amerika. De twee soorten in oostelijk Noord-Amerika, de Oostelijke hemlockspar en Tsuga caroliniana worden bedreigd door het sap-zuigend insect Adelges tsugae. Deze bladluis werd per ongeluk ingevoerd vanuit oostelijk Azië. Veel sterfgevallen hebben zich voorgedaan, vooral ten oosten van de Appalachen. De Aziatische soorten en de twee soorten uit West-Amerika zijn relatief resistent tegen deze ziekte.

Tsuga mertensiana neemt binnen het geslacht in verscheidene opzichten een bijzondere positie in: de bladeren zijn minder afgevlakt en de kegels zijn het langst van alle soorten uit het geslacht (3,5-7 cm lang) en eerder cilindrisch dan ovaal.

Het Von Gimborn Arboretum te Doorn herbergt de Nederlandse Nationale Plantencollectie van het geslacht hemlockspar.

Fossiel voorkomen

Het pollen van Tsuga komt tijdens het Pleistoceen in verschillende interglacialen voor. Hoge percentages (tot tientallen procenten van de boompollen) worden als kenmerkend beschouwd voor het Bavel Interglaciaal (ongeveer 1 Ma geleden).

Bronnen

Bron(nen):
  • (en) Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia
  • (de) Zagwijn, W.H. and de Jong, J., 1984. Die Interglaziale von Bavel und Leerdam und ihre stratigraphische Stellung im niederlandischen Früh- Pleistozän. Mededelingen Rijks Geologische Dienst 37, 155-169.
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Tsuga op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Hemlockspar
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.