Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Eikvarenfamilie

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

De Eikvarenfamilie (Polypodiaceae) is een familie van varens. De varens hebben een terrestrische, epifytische of epilithische groeiwijze met een kruipende en beschubde wortelstok. De enkelgeveerde of veerdelige bladeren staan verspreid en zijn geleed met de wortelstok. De vruchtbare en onvruchtbare bladeren zijn gelijk en hebben aan de voet twee grote en twee kleine vaatbundels, die naar boven toe samengaan in één vaatbundel. De ronde tot elliptische sporangiënhoopjes hebben geen dekvliesje.

Soorten uit deze familie gedijen in natte klimaten, vooral in het regenwoud. De meeste zijn epifytisch. In totaal bevat de familie zo'n vijftig geslachten met in totaal zo'n duizend soorten.

Geslachten
Taxonomie volgens Systema Naturae 2000

Deze indeling, die onder andere (maar met enkele verschillen) gebruikt wordt door het Systema Naturae 2000[1] en door de Australian National Botanic Gardens[2] deelt de Polypodiaceae in vijf onderfamilies. In deze indeling worden de 'grammitide' varens als een aparte familie Grammitidaceae beschouwd, of als een onderfamilie onder de Polypodiaceae.

Taxonomie volgens Smith et al. (2006)

Volgens de taxonomische beschrijving van Smith et al. (2006) omvat de familie ongeveer 56 geslachten en 1200 soorten. Ze bevat dan ook de soorten die volgens ander auteurs in aparte families werden opgenomen, namelijk Drynariaceae, Grammitidaceae, Gymnogrammitidaceae, Loxogrammaceae, Platyceriaceae en Pleurisoriopsidaceae.

Alhoewel de familie op zich een w:monofyletische eenheid vormt, zijn een aantal van de onderliggende geslachten duidelijk polyfyletisch of parafyletisch en zullen in de toekomst dus nog wijzigingen ondergaan.

Smith et al. delen deze familie niet verder in[3]:

De soorten staan beschreven in de hoofdstukken over de geslachten.

Bronnen

Bron(nen):
R. van der Meijden, 2005.: Heukels' Flora van Nederland, Wolters-Noordhoff, Groningen/Houten, ISBN: 90-01-58344-X
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Polypodiaceae op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Eikvarenfamilie
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.