Leer jezelf ecologisch tuinieren/Echinacea

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Echinacea is een geslacht bestaande uit negen soorten bloeiende planten in de composietenfamilie, die alle van nature voorkomen in het oosten van Noord-Amerika. Sommige soorten, waaronder rode zonnehoed, Echinacea angustifolia en Echinacea pallida, worden gebruikt als tuinplanten.

Soorten
Nog niet beschreven
Werking

Aan een aantal planten worden medicinale eigenschappen toegeschreven: Meestal wordt met de benaming "Echinacea" een bereiding bedoeld van de bovengrondse delen van de Rode zonnehoed, de bekendste, en verreweg de meest onderzochte soort. Fytotherapeutische bereidingen van de bovengrondse delen van deze plant worden in verband gebracht met immuunversterking (bijvoorbeeld bij griep) en infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid. Wetenschappelijk onderzoek naar deze claims levert veelal tegenstrijdige resultaten op.

Volgens een onderzoek vermindert Echinacea de duur van een verkoudheid met gemiddeld 1,4 dagen.[1]

In reclameboodschappen wordt soms gesproken over een meta-analyse die zou hebben aangetoond dat Echinacea de kans dat men verkouden wordt, met 58% verlaagt. De Reclamecodecommissie besloot echter per 28 januari 2009 dat deze claim misleidende informatie was en er niet meer geadverteerd mocht worden door de fabrikant met deze uitspraak. Er zijn twee redenen waarom de informatie misleidend is. De meta-analyse gaat niet over een kans, maar een wedverhouding. Dit is niet hetzelfde als een "verminderde kans van 58 procent". De tweede reden is dat het belangrijkste onderzoek werd gedaan met toevoeging van een heel ander middel, propolis. [2]

Het middel Echinaforce is het bekendste voorbeeld van een uit Echinacea purpurea bereid middel.

  • Echinacea angustifolia: Een bereiding van de wortel van deze plant wordt soms aan Echinacea purpurea producten toegevoegd, maar ook als simplex wordt het middel ingezet (bij dezelfde indicaties als Echinacea purpurea). De werkzaamheid is nog niet goed onderbouwd.
  • Echinacea pallida: Aan de wortel van deze plant worden door sommigen vergelijkbare eigenschappen toegedicht als aan bovengenoemde twee planten. Niettemin is er eigenlijk geen klinisch onderzoek dat deze claim ondersteunt.
  1. Shah SA, Sander S, White CM, Rinaldi M, Coleman CI. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. Lancet Infect Dis. 2007;7:473-80.
  2. Reclame Code Commissie laakt echinacea-reclame
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Echinacea op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Echinacea
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.