Leer jezelf ecologisch tuinieren/Ceterach

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Ceterach is de botanische naam van een geslacht van varens. De naam is een latinisering van de oude Arabische naam sjetrak. Tegenwoordig worden de soorten van dit geslacht ingevoegd bij het geslacht Asplenium. In de Heukels wordt dit geslacht niet erkend.

Een bekende varen die hiertoe hoort is Ceterach aureum, tegenwoordig Asplenium aureum. De plant werd in de middeleeuwen door Arabische artsen toegepast als geneesmiddel tegen miltziekten.

Soorten die tot dit geslacht gerekend zouden kunnen worden komen uiterst zeldzaam voor in Limburg, en wat algemener in de Ardennen. De planten hebben een niet gelede bladsteel, de bladeren staan dicht opeen in een spiraal aan een wortelstok met zwart-bruine schubben bedekt. De bladeren zijn veerdelig en aan de onderzijde dicht met elkaar dakpansgewijze bedekkende, zilverige, later bruine schubben bedekt. De sori zijn langwerpig, maar niet aaneensluitend, dit in tegenstelling met andere soorten uit het geslacht Asplenium en staan langs de zijnerven zonder indusium, van deze soort zijn ook fossiele afdrukken gevonden in het Namurien van het Belgische midden Carboon, waarbij duidelijk de overlappende schubben zichtbaar zijn.

Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Ceterach op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Ceterach
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.