Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Callistemon

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Callistemon is de botanische naam van een geslacht van struiken. De naam komt van de Griekse woorden kallos (schoonheid) en stemon (meeldraad). De Nederlandse naam lampenpoetser verwijst naar de lange bloeiaren, die doen denken aan de kwastjes waarmee vroeger petroleumlampen werden schoongemaakt.

Het geslacht kent zo'n 34 soorten, afkomstig uit Australië, Tasmanië en Nieuw-Caledonië. In Europa zijn de soorten populair als tuin- of terrasplanten. Vooral de Rode lampenpoetser wordt veel gebruikt.

In Australië worden deze groenblijvende struiken of kleine bomen 1 tot 3 m hoog. Als pot- of kuipplant bereiken ze ongeveer een derde van deze hoogte. Het blad is stijf en leerachtig, vaak met een stekende top en opvallende nervatuur, groen en lancetvormig. In de zomer bloeien ze met prachtige, 5–10 cm lange bloeiaren. Wat we zien zijn de scharlaken, soms gele helmdraden die in cilindervormige bloeiwijzen aan het eind van de takken staan. Deze spiralen van bloemen verliezen hun kelk- en kroonbladen zodra de knoppen open gaan. Na twee maanden laten deze vlammende toortsen ook hun meeldraden vallen. Uit de vruchtbeginsels ontwikkelen zich harde, verhoute, grijze, drie- tot vierhoekige vruchtjes die vlak tegen de tak aan zitten gedrukt. Voorbij de bloeiwijze groeit de tak door en vormt weer blaadjes.

Soorten
Nog niet beschreven
Waardplant

Dit geslacht is waardplant voor onder andere de rupsen van:

Externe links
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Callistemon op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Callistemon
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.