Leer jezelf ecologisch tuinieren/Bolletjesvarenfamilie

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

De bolletjesvarenfamilie (Onocleaceae) is een familie van varens met drie geslachten en vijf soorten. Het zijn terrestrische planten uit gematigde streken.

De bolletjesvarenfamilie is sterk verwant aan de niervarenfamilie (Dryopteridaceae) en wordt door sommige taxonomen als een tribus van deze laatste gezien.

België en Nederland kennen geen soorten die hier van nature voorkomen, maar er zijn wel twee soorten die regelmatig uit tuinen ontsnappen en in het wild kunnen waargenomen worden.

Geslachten
Naamgeving en etymologie
  • Synoniem: Dryopteridaceae tribus Onoleeae Tod.
  • Engels: Bead Fern family

De botanische naam Onocleaceae is overgenomen van het geslacht onoclea en komt van het Griekse 'onos' (= vat) en 'kleiein' (= sluiten) naar de manier waarop de sporenhoopjes wordt afgesloten.

De Nederlandse naam 'bolletjesvaren' slaat eveneens op de vorm van de sporenhoopjes.

Kenmerken

De soorten uit de bolletjesvarenfamilie hebben allen een rechte of een lange, kruipende wortelstok met schubben. De bladen kunnen in bundels bij elkaar zitten of verspreid uit de wortelstok ontspringen. De bladsteel bevat onderaan twee vaatbundels die naar boven toe met elkaar versmelten.

Er zijn steeds twee soorten bladen of veren: grote, meestal enkelvoudig geveerde steriele bladen en kleinere, smalle en soms meervoudig geveerde, fertiele bladen. De blaadjes van deze laatste zijn sterk ingerold en bedekken de onrijpe sporenhoopjes.

De sporenhoopjes liggen in grote aantallen op de onderzijde van de fertiele bladen, zijn rond en afgedekt met een klein driehoekig dekvliesje of helemaal niet afgedekt. Rijpe, fertiele bladen lijken helemaal overdekt te zijn met de bolvormige sporenhoopjes, vandaar ook de naam van deze varens.

Voorkomen

De leden van de bolletjesvarenfamilie zijn varens van gematigde streken van het noordelijk halfrond: Noord-Amerika, Azië en Europa.

De soorten staan beschreven in de hoofdstukken over de geslachten.

Externe links

Bronnen

Bron(nen):
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Onocleaceae op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Bolletjesvarenfamilie
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.