Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Amarant

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Amarant (Amaranthus) is een geslacht van eenjarige, kruidachtige planten uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Het geslacht komt met zo'n zestig soorten wijdverspreid voor van gematigde tot tropische streken.

Sommige soorten worden gecultiveerd als groente in het oosten van Azië (en in Griekenland, waar het vlita (βλήτα) heet (Amaranthus blitum var. sylvestre), een van de vele soorten chórta (χόρτα)). De planten hebben een aardse, volle smaak. Amarant komt in sommige restaurants dan ook op de menukaart voor als 'Chinese spinazie'. De zaden waren een belangrijke voedselbron voor de Inca's, het voedsel staat tegenwoordig bekend onder de naam 'kiwicha' in de Andes. De Azteken gebruikten de zaden voor de bereiding van rituele dranken en voedsel. Ook worden meerdere soorten gebruikt als tuinplant. In Europa wordt de plant wel gebruikt als graanvervanger in een glutenvrij dieet.

Vanaf de 19e eeuw is een aantal amarantsoorten ingeburgerd geraakt in onze streken. Een zestal soorten komt nu voor als wilde plant, enkele andere soorten worden adventief of verwilderd aangetroffen.

Kweek

Voor overblijvende tuinen hebben ze weinig waarde, maar voor eenjarige des te meer: Amarant heeft een merkwaardige bloeiwijze met pluimen of aren die een contrastrijk geheel vormen.

Amarant kan gekweekt worden als er geen kans meer is op nachtvorst. De planten hebben voedselrijke, zonnige, goed ontwaterde grond nodig.

Het geslacht doet het ook goed als potplant. In dit geval dient de plant goed vochtig gehouden te worden. Het is een geschikte snijbloem.

Soorten

Bronnen

Bron(nen):
  • Wijlen, Ing. A. van. Grote Tuinplanten Encyclopedie, Zuid-Nederlandse Uitgeverij Aartselaar, 1980.
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Amaranthus op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Amarant
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.