Leer jezelf ecologisch tuinieren/Alsemambrosia

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Ambrosia artemisiifolia young plant 002.JPG
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Starr 010222-9001 Ambrosia artemisiifolia.jpg 1Ambrosia artemisiifolia 1.JPG 2Ambrosia artemisiifolia young plant 001.JPG 306. Juli 2006 028.jpg 4Ambrosia artemisiifolia 9389.jpg 5Ambrosia artemisiifolia 001.jpg 6

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Ambrosia is het Griekse woord voor 'voedsel voor de goden', waardoor ze eeuwig leefden.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Composieten (Asteraceae)
Geslacht: Ambrosia
Soort: Ambrosia artemisiifolia
Grape leaf 01.jpg Blad: Meestal dubbelgeveerd, soms enkelgeveerd.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
September tot oktober.

Eenslachtige, circa 3 mm grote, hoofdjes. De hoofdjes zitten in een aar. Er zitten geen stroschubben in de hoofdjes en een pappus ontbreekt. De klokvormige mannelijke hoofdjes hangen naar beneden en hebben kale of weinig behaarde, vergroeide omwindselbladen. De grijs-witte, vrouwelijke hoofdjes zijn eenbloemig en hebben twee eivormige schutbladen. De bloemen zitten weinig opvallend in de bladoksels onder de mannelijke bloemhoofdjes.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De bruine vrucht is een nootje zonder vruchtpluis en heeft de vorm van een pijlpunt. Het nootje heeft een hoog oliegehalte. Het omwindsel om het nootje heeft vijf tot zeven priemvormige stekels, die uitlopen in een lange snavel. Het vruchtje haakt door de stekels in de vacht van dieren en wordt zo verspreid.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 20-100 cm.
Crystal Clear action edit remove.png Slechte buren: Slechte buren voor deze plant: alle andere planten. De plant scheidt de stof coronopiline uit, die de groei van andere planten in de omgeving belemmert.
Hazard T.svg Let op!: Het stuifmeel kan een heftige hooikoorts reactie veroorzaken, evenals het aanraken van de bloeiwijze. In Nederland vinden onderzoekers de laatste jaren een sterke groei van het aantal ambrosiapollen in de lucht. De late bloei van de plant, in september en oktober, verlengt het hooikoorts seizoen met twee maanden. Bij een warmere zomer gevolgd door een warme herfst kan de plant steeds beter in Europa gedijen. Deze woekerende plant dreigt een grotere boosdoener te worden dan de thans bekende verspreiders van pollen. Per plant kan tot een miljard pollen verspreid worden, waarbij de allergische werking van de pollen enkele malen sterker is dan die van gras, de tot op heden voornaamste oorzaak van pollenallergie in Nederland. Trek handschoenen aan als je de plant wilt verwijderen. De explosieve verspreiding van de plant heeft de aandacht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In 2011 startte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een campagne om de plant uit te roeien. In België vormt deze plant tot nu toe nog geen groot probleem, ze komt nog niet zo vaak voor als in bijvoorbeeld Nederland.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Alsemambrosia?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
1
Z
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Ambrosia artemisiifolia op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Alsemambrosia


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.