Naar inhoud springen

Handleiding moderatoren/Verwijdersessie artikelen

Uit Wikibooks
Inleiding
Attitude
Wat is een moderator?
Overleggen
Privacy
Persoonlijke aanvallen
Kennis
Inleiding tot MediaWiki
Extra functies
Onderhoudstaken
Vandalismetools
Gebruik van e-mail
Gebruik van chatbox
OTRS
Licenties
Categorisatie
Taken
Vandalisme aanpakken
Verwijdersessies uitvoeren
Nu Weg
Artikelen
Afbeeldingen
Nu Commons
Sjablonen
Categorieën
Transwiki
Geschiedenis samenvoegen
Handige extra's
Uitgebreide kennis MediaWiki
Open proxies
Pywikipedia bot
Nuttige pagina's

Leerdoel[bewerken]

Vereiste voorkennis[bewerken]

Verwijdersessie artikelen uitvoeren[bewerken]

Tenzij een pagina van het onzinsoort is dat ook direct verwijderd had mogen worden, dient een pagina, sjabloon, afbeelding of categorie twee weken op de verwijderlijst te staan alvorens deze verwijderd mag worden. Het verwijderen kan alleen door een moderator worden gedaan.

Algemeen[bewerken]

Een paar dingen om op te letten:

 • Vergeet bij het verwijderen de overlegpagina's niet! Bekijk ook de geschiedenis van de te verwijderen pagina's nog eens goed. Het zou niet de eerste keer zijn dat men er iets van gemaakt heeft in de tussentijd en het niet van de lijst heeft genomen.
 • Sommige mensen vermelden samen met de link naar de te verwijderen pagina ook een link naar de goede pagina! Ook komt het voor dat de te verwijderen pagina een redirect naar een correcte pagina is. Zorg dat u de juiste verwijdert.
 • Transwiki: Artikelen die verplaatst werden vanaf een ander Wiki-project komen binnen via transwiki in de virtuele transwiki-naamsruimte (= met prefix "transwiki"). Deze pagina's worden uiteindelijk redirects die niet verwijderd mogen worden.
 • Artikelen die verplaatst dienen te worden naar bv. Wikibooks, Wiktionary, Wikiquote of anderstalige Wiki's, dienen via de transwiki-procedure te passeren en niet zomaar verwijderd te worden. Voor meer info zie transwiki.
 • Wanneer een artikel verwijderd is omdat het (duidelijk) geen encyclopedisch onderwerp is, haal dan ook de eventuele interne links naar dat artikel weg. Dat voorkomt verdere problemen en onduidelijkheden in de toekomst (waarom een rode link hebben naar een onderwerp wat we niet willen hebben?).
 • Check altijd of er bij een pagina die je gaat verwijderen mogelijk ook nog een overlegpagina is aangemaakt. Zo'n "weesoverleg" moet ook weer weggehaald worden
 • Sommige nominaties zijn een redirectpagina. Dus dan niet enkel het artikel zelf weghalen maar ook de bijbehorende redirect (als je dat gebeurt bij aanklikken zie je linksboven het zinnetje "doorverwezen vanaf ...." staan dus dan weet je dat je die ook nog moet doen). Ik heb degene die je vandaag vergeten was al weggehaald
 • Doe als je klaar bent nog ff "refresh page" (pagina vernieuwen) - dan zie je in één oogopslag bij het voor de laatste keer nalopen of je er eentje bent vergeten mogelijk.
 • Check altijd of een pagina soms naderhand tot een prima artikel geworden is maar niet gemeld op de verwijderpagina (niet iedereen doet dit / weet dit). In geval van een encyclopedisch onderwerp kun je dan zo'n pagina gewoon behouden.
 • Als je een pagina behoudt, check dan altijd of hij al ingedeeld is in een categorie. Indien niet, voeg dan een of meer categorieën toe of als je het ff niet weet zet dan in ieder geval {{nocat}} eronder, zodat de wikipedianen die zich bezig houden met de artikelen correct te categoriseren dat kunnen doen.
 • Als er aan een pagina niks gebeurd is dan gaat-ie in principe gewoon weg als er meer stemmen voor weg zijn dan voor behouden. Denk er steeds aan dat de aanmaker én anderen (via de verwijderlijst) immers twee weken de kans hebben gehad om er een goed artikel van te maken. Bij een gelijke stand 1-1 heeft de nominator een iets zwaardere stem maar komt vervolgens jouw toetsing aan de kriteria om de hoek kijken om het eindoordeel te geven. Vind je zelf verwijdering écht niet terecht gezien vanuit het belang van Wikipedia als encyclopedie dan "verplicht" je dat om ofwel er zelf een fatsoenlijk beginnetje tenminste van te maken ofwel het artikel nog een keer onderaan de lijst te zetten als "wiu" (maar dit laatste als uitzondering).
 • Als je twijfelt (bij verhitte discussie bijvoorbeeld) kun je in uitzonderingsgevallen (onderwerp is wel wikiwaardig maar...) een pagina opnieuw "twee weken extra" geven. Zet dat er dan wel ff bij als je de pagina toevoegt aan de meest recente dagpagina met een korte omschrijving van de reden.
 • Bij sommige nominaties ontstaat een "push" actie (vaak bij niet encyclopediewaardige beginnende bandjes of clubjes o.i.d.) waarbij veel "fans" of "leden" opeens voor behoud gaan stemmen. Kijk dan goed alle stemmen wel van handtekening voorzien zijn en of er geen mensen dubbel gestemd hebben. Ook veel "rode" links zijn vaak een indicatie voor stemmanipulatie. Gebruik je wijze oordeel door het artikel bijvoorbeeld als je twijfelt (vaak is dat niet het geval want is het artikel echt ne en weet je dat wel) tegen een lijst als Wikipedia:relevantie te leggen.
 • Als je een dag hebt gedaan zul je in de tijd erna vragen krijgen over "waarom is mijn pagina opeens weg?" op je overlegpagina. Daar moet je ff de tijd voor hebben/nemen om al die mensen netjes uit te leggen / beantwoorden en ff terugzoeken vaak wat er precies gebeurd is. Als ze je vragen op je op waarom hun artikel weg is, zet de naam dan ff tussen 2 vierkante haken en sla het weer op. Dan kan je daarna door op de nu ontstane rode doorlink gaan kijken en zien wanneer je het hebt verwijderd en bij welke verwijdersessie (dat heb je toentertijd immers als het goed is als iets als "verwijderd bij sessie 20 mrt 2007" immers erachter gezet). Op de verwijderpagina zelf die je daarna bezoekt kan je zien wat de reden was en waarom het genomineerd was. Als een artikel verwijderd was omdat het onderwerp wél wikiwaardig was maar er was niets aan gebeurd, dan kun je de reclamant ook aanbieden om de laatste versie (die je kan opvissen als moderator) op diens overlegpagina te zetten. Dan kunnen ze die in hun eigen gebruikersruimte gaan bewerken en later opnieuw plaatsen ter beoordeling van de gemeenschap.
 • Zie je bij het doorlopen nog typo's of opmaak foutjes of kan je dat op zich niet echt slechte wiu-tje behouden als je er even wat aan kan toevoegen en is het onderwerp op zich encyclopediewaardig doe dat dan. Meldt dat ook in de bewerkingssamenvatting. Je kunt er altijd het {{beg}} sjabloon onderaan zetten als het nog wat mager is.
 • Loop af en toe even je eigen "verwijderlijst" door. Die vind je door rechtsboven op "mijn bijdragen" te klikken, dan onder de tekst "mijn bijdragen" voor logboeken te kiezen, dan in het linker vak de keuze "logboek voor verwijderde pagina's" te selecteren, op de OK knop te drukken en daarna op 500 te drukken. Dan kan je checken of er mensen "stiekem" een verwijderde pagina hebben teruggezet. Is dit het geval, dan kun je hem opnieuw verwijderen onder vermelding van "reeds verwijderd bij sessie (datum) en teruggezet dus nuweg" maar kijk altijd wél of het om dezelfde tekst gaat. Soms komt het nl voor dat er ooit over een wikiwaardig onderwerp iets kliederachtigs is gemaakt wat is verwijderd maar maakt iemand anders later een goed artikel daarover aan.
 • Gebruik als verwijderreden [[Wikipedia:Te verwijderen Pagina's/Toegevoegd 14 maart|verwijdersessie 28 maart]]. Zo krijg je gelijk een blauwe link naar de juiste verwijdersessie. De juiste dag staat netjes bovenaan de dagpagina en die kun je voorzien van twee vierkante accolades.
 • Let op de opmaakconventies als je iets wilt behouden en pas eventueel als "wikipoets" kleine zaken aan die je nog ziet staan die niet in orde zijn nog.
 • Denk even aan jezelf als je verwijdersessies doet en neem af en toe een pauze er in. Dit omdat je heel veel (soms bozige) reacties krijgt van mensen die zien dat hun pagina opeens weg is en ook van andere wikipedianen die soms je op een niet aardige manier "ter verantwoording" roepen. Dat kost gewoon (soms negatieve) energie om te doen en rustig te blijven. Het is een soms "vervelende" nuttige taak die nodig gedaan moet worden, maar weet dat er meerdere moderatoren zijn en die kunnen ook invallen en meedoen.
 • De afronding van een verwijdersessie gaat als volgt (heb ik al voor je gedaan vandaag):
  1. Ga weer naar een "ververste" [1] toe
  2. Klik op het menu op 2.Recente Verwijdersessies en kies "bewerk" rechts
  3. Je ziet nu een lijstje waarbij de bovenste voorzien zijn van een sterretje en er om heen dubbele vierkante archiveringshaken. Daaronder staat een deel zonder archiveringshaken/sterretje maar met dubbele accolades. De pagina die je net helemaal afgewerkt hebt is de bovenste van dat lijstje. Vervang daar de dubbele accolades door dubbele vierkante haken, zet er een sterretje voor, zet in de "bewerkingssamenvatting" een tekst als: "afronding verwijdersessie (datum), pagina gearchiveerd" en klik op opslaan.

Artikelteksten[bewerken]

Na de gestelde termijn van 2 weken op de verwijderlijst is het de taak van een moderator om te bekijken of het artikel aan de wikipedia:conventies voldoet en de {weg}, {wiu} of {auteur} mededeling niet meer van toepassing is. Verwijder de sjablonen indien het artikel in voldoende mate is aangepast; vervang de sjablonen eventueel door een {wikify} of {nocat} sjabloon. Verwijder het artikel wanneer er niets of weinig aan is gedaan om het artikel structureel te verbeteren en uit reacties op de nominatie blijkt dat er voldoende draagvlak is voor verwijdering. Geen commentaar op een artikelnominatie op de Te verwijderen lijst kan worden gezien als 'toestemming' voor verwijdering.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.