Handleiding moderatoren/Licenties

Uit Wikibooks
Inleiding
Attitude
Wat is een moderator?
Overleggen
Privacy
Persoonlijke aanvallen
Kennis
Inleiding tot MediaWiki
Extra functies
Onderhoudstaken
Vandalismetools
Gebruik van e-mail
Gebruik van chatbox
OTRS
Licenties
Categorisatie
Taken
Vandalisme aanpakken
Verwijdersessies uitvoeren
Nu Weg
Artikelen
Afbeeldingen
Nu Commons
Sjablonen
Categorieën
Transwiki
Geschiedenis samenvoegen
Handige extra's
Uitgebreide kennis MediaWiki
Open proxies
Pywikipedia bot
Nuttige pagina's

Als moderator is het belangrijk te waken over de kopierechten van artikels en afbeeldingen. Een wiki-project is immers een open bron waarvan informatie mag overgenomen worden mits vermelding van de auteur(s).

Daarom is het van het allergrootste belang dat informatie die toegevoegd wordt op de wiki ook onder deze licentie, genaamd GFDL, valt.

GFDL[bewerken]

Afbeeldingslicenties[bewerken]

Teksten vallen allemaal onder de GFDL-licentie, en afbeeldingen waar geen licentie op staat, ook. Afbeeldingen op Wikipedia hebben echter ook nog wel eens een andere licentie. Dat is dan meestal een Creative Commons-licentie (CC-licentie). CC-licenties staan - net als de GFDL-licentie - expliciet het kopiëren en verder verspreiden van afbeeldingen toe. Er zijn verschillende soorten CC-licenties.

GFDL[bewerken]

CC-BY[bewerken]

Attribution (toeschrijving): kopiëren, distributie, vertoning en uitvoering van het werk en afgeleide werken op voorwaarde van een naamsvermelding van de oorspronkelijke auteur.

CC-SA[bewerken]

Share Alike (vrijgeven onder dezelfde licentie): distributie van afgeleide werken is alleen toegestaan onder een identieke licentie, zie ook copyleft.

CC-NC[bewerken]

Niet-Commercieel: kopiëren, distributie, vertoning en uitvoering van het werk en afgeleide werken alleen voor non-commerciële doelen.

CC-ND[bewerken]

No Derivative Works (geen afgeleide werken): kopiëren, distributie, vertoning en uitvoering van het werk is toegestaan, maar niet het veranderen van het werk.

Opmerking[bewerken]

De licenties, CC-NC en CC-ND, zijn niet verenigbaar met de GFDL-licentie en kunnen dus niet gebruikt worden op Wikipedia of Wikibooks. Alle informatie op deze wiki's moet namelijk veranderd kunnen worden en eventueel doorverkocht.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.