Gothic novel/Introductie

Uit Wikibooks
Francisco Goya ca. 1797:El sueño de la razón produce monstruos (De slaap van de rede produceert monsters). De titel die de Spaanse kunstenaar Goya aan zijn gravure gaf, lijkt wel een boodschap uit de gothic literatuur: als alles slaapt, verschijnen de onderdrukte monsters van de verbeelding

De Gothic novel is een literair genre dat mysterie, romantiek en horror vermengt. Het ontstond in de tweede helft van de 18e eeuw in Engeland en kende ook nog veel succes tijdens de periode van de romantiek met Mary Shelleys Frankenstein or The Modern Prometheus en werken van Edgar Allan Poe. Een latere, bekende roman in dit genre is Bram Stokers Dracula. De naam 'gothic' verwijst naar de (pseudo)-middeleeuwse gebouwen waarin veel van deze verhalen zich afspelen.

De 'uitvinder' van de gothic novel is de Engelse auteur Horace Walpole, die in 1764 met "The Castle of Otranto: A Gothic Story" de eerste roman in dit genre schreef. In zijn voetsporen volgde Clara Reeve met haar "The Champion of Virtue: A Gothic Story" (1777). Hun verhalen speelden zich af in duistere, middeleeuwse kastelen waar bovennatuurlijke gebeurtenissen het lot van de personages bepaalden. Heel wat van de schrijvers van gothic novels waren trouwens vrouwen; een van de invloedrijkste, Ann Radcliffe, schreef "The Mysteries of Udolpho" (1794) en "The Italian" (1797).


>>>Ga verder met Achtergrond van de Gothic traditie
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.