Naar inhoud springen

Gothic novel/Regina Maria Roche

Uit Wikibooks

Regina Maria Roche (Waterford, 1764-1845) was een Ierse romanschrijver die bekendstond om haar bijdragen aan het gotische romangenre aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw. Een van haar beroemdste werken is haar gothic novel "The Children of the Abbey" (1796). De populariteit van deze derde roman wedijverde met die van Ann Radcliffes gothic novel The Mysteries of Udolpho. Haar romans bevatten doorgaans uitgebreide plots, pittoreske decors en een mix van romantische en gotische elementen. Ze verwerkte vaak thema's als deugd, moraliteit en de overwinning van het goede op het kwade. Regina Maria Roche wordt herinnerd vanwege haar vermogen om ingewikkelde plots met emotionele diepgang en gotische sfeer te verweven.

Populairste romans

[bewerken]
The Children of the Abbey (1796)

De roman volgt de beproevingen en beproevingen van broer en zus Amanda en Oscar Fitzalan, die na de dood van hun vader moeite hebben om hun erfenis terug te vorderen. Het verhaal is gevuld met melodrama, romantiek en het bovennatuurlijke, typisch voor de gotische traditie. Het verhaal behandelt thema's als de corruptie van rijkdom, de onschuld van de jeugd en de kracht van doorzettingsvermogen. De roman duikt ook in de donkere aspecten van de menselijke natuur en maatschappelijke onrechtvaardigheden. De roman was in die tijd ongelooflijk populair en werd regelmatig herdrukt en in meerdere talen vertaald. Het succes ervan hielp Roches reputatie als toonaangevend schrijver van gothic novels te versterken.

Clermont (1798)

Deze roman vertelt het verhaal van Madeline Clermont, die het mysterie rond het verleden van haar vader en de geheimen van hun familie ontrafelt. Het combineert elementen van gotische spanning met romantische intriges. Net als 'The Children of the Abbey' onderzoekt 'Clermont' thema's als identiteit, erfgoed en de spanning tussen sociale klassen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.