Naar inhoud springen

Ubuntu: Linux voor mensen/Wat is Linux?/Zelf kiezen

Uit Wikibooks

Hardware

[bewerken]

Als je ooit zelf een Linuxdistributie zou moeten kiezen, is de belangrijkste factor in de keuze waarschijnlijk de hardware. Strikt gezien is compatibiliteit met je hardware het enige criterium dat je dient na te gaan, want elke distributie is een blokkendoos die je naar eigen voorkeur kan uitbreiden. LinuxPPC bijvoorbeeld is gemaakt voor de MacIntosh? en andere PowerPC's en draait niet op een gewone x86-gebaseerde PC, bijvoorbeeld een PC met een Intel processor. LinuxPPC draait op een nieuwe Mac, maar niet op een oude. Nog gewaagder is Sun hardware met Sparc of UltraSparc? CPUs, die elk een andere Linux vereisen.

Sommige distributies zijn geoptimaliseerd voor bepaalde processoren, zoals Athlon CPU's, terwijl ze toch nog net min of meer deftig draaien op 486, 586 en 686 Intel-gebaseerde machines. Sommige distributies voor speciale CPU's zijn niet zo betrouwbaar, omdat ze door veel minder mensen getest werden.

Grote spelers

[bewerken]

De meeste distributies bestaan uit een set van programma's voor generische, zeg maar witte-producten PC's. Daarnaast bevatten ze speciale programma's met geoptimaliseerde kernels voor de x86 Intel familie. Deze distributies zijn goed getest en worden op regelmatige basis onderhouden. Ze leggen de nadruk op betrouwbare service en gebruiksgemak bij het installeren en updaten van pakketten. Voorbeelden van zulke distributies zijn Debian, Ubuntu, Fedora, SuSE en Mandriva, veruit de populairste systemen dus. Deze systemen zijn gewoonlijk ook gemakkelijk voor beginnende gebruikers terwijl ze toch geen beperkingen opleggen aan gevorderden of beroepsmatige gebruikers. Linux draait uiteraard ook op laptop computers en mid-range servers. Drivers (stuurprogramma's) voor nieuwe hardware komen enkel in een distributie na een lange weg van testen en verbeteren te hebben afgelegd, wat ten goede komt aan de stabiliteit.

Bureauomgeving

[bewerken]

De bureauomgeving bevat alle toepassingen die je typisch op kantoor nodig hebt: een tekstverwerker, een rekenblad, een rekenmachine, een kalender, een tekenprogramma, een presentatieprogramma enzovoorts.

Op dit gebied heb je ook weer meerdere keuzes. De meest bekende bureauomgevingen zijn Gnome en KDE. De ene distributie kan standaard met Gnome werken, de andere met KDE. Over het algemeen zijn beide omgevingen beschikbaar in de grote distributies. Andere omgevingen zijn beschikbaar voor meer geavanceerde gebruikers. Welke omgeving je kiest hangt voor het grootste deel af van je persoonlijke voorkeur. De voorbeelden in de cursus komen uit een Gnome omgeving.

Installatietype

[bewerken]

Het standaard installatieproces van een distributie biedt je gewoonlijk de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende basisopstellingen, zoals een werkpost of een server. Een werkpostinstallatie omvat dan alle programma's voor dagelijks “huis-tuin-en-keuken” gebruik van de computer, met onder andere bureautoepassingen, mail- en webtoepassingen en ontwikkelingsgereedschap. Een serverinstallatie omvat typisch allerlei netwerkdiensten zoals een mail server, web server, proxy server, file- en printserver en dergelijke.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.