Naar inhoud springen

Ubuntu: Linux voor mensen/Wat is Linux?/De meegeleverde CD('s) en Ubuntu

Uit Wikibooks

Bij deze cursus krijg je een of twee cd's. Als je er twee hebt, is de eerste een Live CD. Als je de computer daarvan laat opstarten kom je in een Linux omgeving terecht die draait in het geheugen van je computer. Op de harde schijf wordt echter niets geïnstalleerd. Dit is een manier van werken die vandaag de dag veel gebruikt wordt om je te laten kennis maken met een distributie. Het is volledig veilig om ermee te werken, aan je bestaande data van bijvoorbeeld een MS Windows XP installatie wordt niet geraakt, terwijl je toch toegang hebt tot verreweg de meeste en zeker de voornaamste functies van het systeem dat je wenst te testen. Als je gedaan hebt met testen, herstart je je computer weer van de harde schijf en je bent in geen tijd terug in je oude vertrouwde omgeving.

Deze Live CD zullen we in het eerste deel van de cursus gebruiken in de oefeningen.

De tweede cd is de installatie-cd. Als je hiervan opstart, zullen er wel veranderingen doorgevoerd worden. Voor je deze cd gebruikt, verdient het aanbeveling kopieën te nemen van je bestaande data, of om deze CD enkel te gebruiken op een testcomputer. Als je genoeg schijfruimte hebt, kan je ook een dualboot systeem maken dat zowel MS Windows als Ubuntu kan starten.

Kreeg je slechts één enkele cd, dan combineert deze de functies van Live CD en installatie-cd.

De CD('s) is(zijn) kopie(ën) van de originele Ubuntu distributie. Het is louter toeval dat deze distributie nu op nummer 1 staat. Wij kozen ze vooral omdat Ubuntu een Afrikaans woord is dat “humaan” of “mensvriendelijk” betekent. De slogan van deze distributie is “Linux voor mensen” (in het Engels: Linux for Human beings). Dit is een verwijzing naar het algemeen gangbare idee dat Linux moeilijk zou zijn, zie Is Linux moeilijk?. Het team achter Ubuntu heeft publiekelijk de volgende verbintenissen aangegaan met zijn gebruikers:

  • Ubuntu zal altijd gratis zijn, of je het nu thuis of in je bedrijf gebruikt.
  • Ubuntu wordt commercieel ondersteund door honderden bedrijven over heel de wereld. Nieuwe versies komen er met de regelmaat van een klok: elke zes maanden. Voor elke versie zijn er minstens 18 maanden updates beschikbaar.
  • Ubuntu zal speciaal moeite doen om alleen het beste van het beste op gebied van vertalingen en toegankelijkheid ter beschikking te stellen. Iedereen moet met een computer kunnen leren werken in zijn eigen taal. Dit is een van de voornaamste redenen voor onze keuze: van alle Linux distributies heeft Ubuntu momenteel de beste vertaling in het Nederlands, ook al is ze verre van volledig.
  • Ubuntu verbindt zich ertoe om de principes van Open Source software ontwikkeling volledig na te leven.

Voor ons ook belangrijk is dat de basis van Ubuntu op 1 CD past, hoewel er momenteel meer dan 16.000 pakketten beschikbaar zijn. Programma's die niet op deze CD te vinden zijn, kan je downloaden van het Internet. Ubuntu is geschikt voor eindgebruikerssystemen en servers.

Niet volledig open[bewerken]

Sommige puristen zullen waarlijk zeggen dat Ubuntu geen vrije Software is. En daarin hebben die mensen hier en daar wel gelijk. Ubuntu staat erom gekend om heel gemakkelijk te zijn voor de eindgebruiker, maar dat houdt ook in dat er hier en daar compromissen gemaakt moeten worden. Sommige stuurprogramma's voor randapparaten zijn zogenaamde binaries, waarvan de broncode niet beschikbaar gemaakt werd door de fabrikant. Ubuntu heeft er in sommige gevallen voor gekozen om die programma's toch mee te leveren, voor het gemak van de gebruiker, waardoor het systeem als geheel niet meer voldoet aan alle vereisten voor vrije Software.

Hoewel de auteur van deze cursus zich voor 100% inzet voor de verspreiding van vrije software heeft zij ook compromissen moeten sluiten. Ubuntu is het verst gevorderd op gebied van vertaling naar het Nederlands, en dat maakt het bij uitstek de laagdrempeligste Linuxdistributie. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, werd deze cursus ook in het Nederlands geschreven. En een Nederlandstalige cursus voor een anderstalig systeem zou een beetje gek lijken.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.