Naar inhoud springen

Ubuntu: Linux voor mensen/Wat is Linux?/Gebruik van Open Source

Uit Wikibooks

Integratie met MS Windows[bewerken]

Linux is waarschijnlijk het best bekende opensourceproject, maar daarom zeker niet het enige succesvolle. Een ander project dat er sterk toe heeft bijgedragen dat Linux zo populair werd, is SAMBA. Het resultaat van dit project is de ontcijfering van het Server Message Block/Common Internet File System (SMB/CIFS) protocol dat gebruikt wordt voor het delen van bestanden en printers op PC's. In gewone mensentaal betekent dit dat de SAMBA-mensen ervoor gezorgd hebben dat je Linuxmachine in een Microsoft Windows netwerk niet te onderscheiden is van een gewone Windows PC en dat je evengoed toegang hebt tot gedeelde bestanden en printers.

Webserver[bewerken]

Misschien nog succesvoller en zeker zichtbaarder is het Apache HTTP server project. Apache is een web server die draait op Windows, UNIX, Linux en vele andere besturingssystemen. Oorspronkelijk was het een aanpassing van bestaande broncode, een reeks van patch files, vandaar “A PatCHy? server”. Naderhand werd de naam geassocieerd met de Apache indianen, die bekend staan om hun strategische vaardigheden en hun uithoudingsvermogen. Apache is dan ook aantoonbaar sneller, stabieler en wendbaarder dan vele andere webservers. Hoewel er geen officiële ondersteuning voorhanden is vanwege de ontwikkelaars, geeft de Apache gebruikersgemeenschap antwoord op al je vragen. Commerciële ondersteuning wordt aangeboden door tal van derden.

Uitleg

Webserver Een webserver is een machine op het internet die web pagina's aanbiedt aan mensen die ze opvragen met een browser. Een browser is een programma waarmee je op het Internet kan surfen.

Patch files Patch files repareren fouten in software.

Bureautoepassingen[bewerken]

In de categorie bureautoepassingen is er een heel scala van MS Office-achtige programma's beschikbaar, gaande van gedeeltelijke implementaties tot volledig gekloonde suites. Deze initiatieven hebben er in grote mate toe bijgedragen dat Linux een aanvaardbaar alternatief werd op de desktopmarkt: gebruikers hoeven niet meer te leren werken met een nieuwe toepassing, ze kunnen gewoon hun oude vertrouwde programma blijven gebruiken, alleen draait het nu op Linux en heeft het misschien een andere naam. Met zijn plaats op de desktopmarkt kreeg Linux eindelijk ook lof van de gewone gebruiker. En niet alleen lof: ook specifieke vragen en eisen, die met de dag verder gaan.

Uitleg

Suite Een aantal bij elkaar horende programma's, zoals bijvoorbeeld een Office suite: een tekstverwerker, een rekenblad en een presentatieprogramma.ce

Desktop De desktop verwijst naar het bureaublad, de presentatie van een computersysteem naar de gewone gebruiker toe. Op het bureaublad vind je bureautoepassingen of desktop applicaties, die je toelaten bureauwerk te doen: brieven schrijven, rekensommen maken, surfen, mail lezen en dergelijke.rce

De Open Source gemeenschap bestaat voornamelijk uit mensen die al vele jaren bijdragen aan de ontwikkeling van Linux en alles wat daarbij hoort. Deze gemeenschap van werknemers en vrijwilligers waarborgt de positie van Linux, zowel op de desktopmarkt als in meer algemene ICT-toepassingen. Hoe meer nieuwe gebruikers, hoe meer vragen er gesteld worden. De Open Source gemeenschap verzekert de stroom van antwoorden en waakt over de kwaliteit ervan, zodat Linux immer stabieler en toegankelijker wordt.

Alle software opnoemen die beschikbaar is voor Linux is vrijwel onmogelijk en valt zeker buiten de beschrijving van deze cursus, omdat er tienduizenden pakketten zijn. Doorheen deze gids zullen we je de bekendste pakketten voorstellen, daarbij steeds de voorkeur gevend aan diegene die vrij en gratis beschikbaar zijn. Om toch alvast iets van de vrees en het ontzag van de beginnende gebruiker weg te nemen is hier al een schermafdruk van een van de meest gewilde programma's, namelijk OpenOffice.org. Zoals je kan zien werd er geen moeite bespaard om de vroegere Windows-gebruikers zich thuis te laten voelen.

OpenOffice.org Calc

Opdracht

Jouw programma's Maak een lijst van de programma's en apparaten die je absoluut wilt kunnen gebruiken onder Linux. Naarmate je het systeem beter leert kennen, kan je voor elk MS Windows of Apple programma een Linux alternatief vinden.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.