Naar inhoud springen

Ubuntu: Linux voor mensen/Aan de slag/De standaardprocedure

Uit Wikibooks

Ubuntu: Linux voor mensen

 1. Starten van de Live CD
  1. De standaardprocedure
 2. De terminal
  1. Een terminal venster openen
  2. Terminal afsluiten
  3. De Live CD sessie afsluiten
 3. Basiscommando's
  1. Over het invoeren van commando's
  2. Bestanden tonen met ls
  3. Mappen
  4. Bestandstype
  5. Inhoud van tekstbestanden
 4. Hulp
  1. Manpagina's
  2. Andere manieren om documentatie te raadplegen
  3. Grafische hulp
  4. Uitzonderingen
 5. Met de shell leren werken
  1. Wat is een shell eigenlijk?
  2. Bash truuks
 6. Samenvatting

Opstarten[bewerken]

Steek de Live CD in de CD-ROM speler en herstart je computer. Als die ingesteld is om van de CD te kunnen starten, krijg je het volgende scherm te zien:

CD startscherm

Herstarten? Ja, je moet echt wel herstarten. Als je de CD gewoon insteekt en MS Windows blijft draaien, gebeurt er helemaal niets. Als ik herstart, kom ik weer in Windows? Mogelijk is je PC niet ingesteld om van een CD te kunnen starten. Kijk in dat geval naar Bijlage E, BIOS Instellingen. Ik zie iets anders? Als jouw opstartscherm er niet uitziet zoals dat in ons voorbeeld, dan heb je mogelijk een nieuwere versie van Ubuntu te pakken.

Voorbeeld code om na te doen

Druk F2 om verder te gaan.

Je hebt een halve minuut om te beginnen aan het maken van aangepaste instellingen. Eens je begonnen bent, mag je er zo lang over doen als je wilt. Begin je echtere niet binnen een halve minuut, dan start de Live CD op met de standaard instellingen, in het Engels. Taalkeuze

Markeer met behulp van de pijltjes naar omhoog en omlaag de taalkeuze: “Nederlands”:

Verdere opstartprocedure[bewerken]

Voorbeeld code om na te doen

Druk Enter. Het systeem wordt nu opgestart.

Wij gaan er in de cursus van uit dat je computer op een netwerk zit, waar de configuratie automatisch gebeurt via DHCP. Vraag je netwerkbeheerder om raad indien je problemen denkt te hebben met de toegang tot je netwerk of tot het Internet.

Ubuntu 10.10 (maverick meerkat)

Op het bureaublad zie je het volgende, van boven naar onder:

 1. In de bovenste taakbalk: Het Ubuntu logo.
 2. Applications: menu met toepassingen.
 3. Places: een lijst van locaties van bestanden en een zoeker.
 4. System: allerlei instellingen.
 5. Een wereldbol: klik hier om de Firefox web browser op te starten en te surfen op het Internet.
 6. Een enveloppe en een klokje: het Evolution mailprogramma.
 7. Een reddingsboei: om de grafische hulpinterface te raadplegen.
 8. Een streepjeslijn die de scheiding vormt tussen de standaardtoepassingen en de applets en gadgets.
 9. Een luidspreker: om de sterkte van het geluid in te stellen.
 10. De datum en de tijd.
 11. Een icoon waarmee je de computer kan herstarten of uitzetten.
 12. Het bureaublad (in het Engels: desktop): klik eender waar op het bureaublad met de rechtermuistoets om een menu op te roepen waarmee je mappen, extra iconen en documenten kan aanmaken, het bureaublad opruimen en de achtergrond kan veranderen.
 13. Een mapje met voorbeelden (“Examples”), met een icoon van een hangslot erbij, wat erop duidt dat je niets kan veranderen in deze map. Dat is logisch, want je kan niet schrijven op de CD waarvan je nu bent opgestart.
 14. Een installatie-icoon om de data van de Live CD over te pompen naar de harde schijf van je computer en Ubuntu te installeren.
 15. In de onderste taakbalk: een ikoontje van het bureaublad: klik hierop om de desktop te tonen wanneer die verborgen is achter allerlei open vensters.
 16. Een scheidingsstreep, hierachter zullen kleine balkjes komen voor elk programma dat je opstart.
 17. Overzicht van de virtuele bureaubladen (rechtsonder): als je veel toepassingen wilt openen, is het soms gemakkelijker om ze te groeperen. Je hebt standaard beschikking over twee bureaubladen. Klik op de vierkantjes om van bureaublad te veranderen.
 18. De prullebak, hier kan je bestanden naartoe slepen om ze later van je systeem te verwijderen.

Ik had toch Nederlands geselecteerd? Inderdaad, niet alle tekst die je op de Live CD vindt, is in het Nederlands. Dat komt omdat de hoeveelheid data die op 1 CD past, beperkt is. Er werd een selectie gemaakt. Wanneer je later gaat installeren, worden de volledige, op dat moment beschikbare vertalingen, op je computer geplaatst.

Opdracht

Kijk eens rond Het doel van deze cursus is, zoals reeds gezegd, niet om je te leren aanwijzen en klikken met de muis, want dan leer je enkel met de grafische interface van Ubuntu werken, terwijl Ubuntu slechts een middel is om een doel te bereiken, namelijk leren hoe een besturingssysteem werkt. Profiteer er nu dus van om in de menu's rond te kijken, want we gaan ze zeker niet allemaal overlopen. We gaan ons zo snel mogelijk in het hart van het systeem begeven, wat je hier ziet is slechts verpakking.

MS Windows versies[bewerken]

De Live CD bevat ook MS Windows versies van sommige Linuxprogramma's. Om ze te bekijken en te proberen, steek je de Live CD in de CD-ROM speler wanneer MS Windows opgestart is. De .exe bestanden staan in de map programs.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.